Groen Antwerpen wil aanvraagprocedure voor burenbanken vereenvoudigen

26 Januari 2022

Groen Antwerpen wil aanvraagprocedure voor burenbanken vereenvoudigen

"Een burenbank is een ideale plek om met elkaar kennis te maken, samen iets te drinken of bij te babbelen. Zo zorgen we voor een gezellige sfeer in onze straten en wijken.”

Om een burenbank (gevelbank) aan de muur van een woning te verankeren, is in Antwerpen een omgevingsvergunning nodig. Dat neemt al gauw vier maanden in beslag. Groen vindt dat een te zware procedure voor een verbindend initiatief van bewoners en wil daarom de aanvraagprocedure vereenvoudigen. Net zoals voor groenslingers moet een aanvraag voor een burenbank mogelijk worden zonder vergunning. Steden zoals Mechelen en Gent tonen al dat het kan.

In het voorjaar van 2021 lanceerde district Antwerpen burenbanken. Femke Meeusen, schepen voor wijkwerking, “Met burenbanken willen we buren aanmoedigen om mekaar beter te leren kenen. Een burenbank is een ideale plek om met elkaar kennis te maken, samen iets te drinken of bij te babbelen. Zo zorgen we voor een gezellige sfeer in onze straten en wijken.

Inwoners kunnen in district Antwerpen sindsdien een ondersteuning krijgen. Een burenbank kan los of verankerd geplaatst worden. De financiële ondersteuning voor een vrijstaande bank loopt via de aanvraag voor een kleine activiteit binnen het districtsfonds. Bewoners krijgen maximum €100 voor een losse burenbank. Voor een verankerde burenbank voorziet het district een houten zitplank en inklapbare beugels om de bank te bevestigen. Andere districten kunnen volgens Groen dit inspirerend voorbeeld volgen.

Voor een verankerde burenbank is een vergunning van de stad nodig. De omslachtige procedure houdt mensen tegen om dit aan te vragen. Elektronisch een vergunning aanvragen is gratis, maar op papier kost het 75 euro. Daarenboven duurt de procedure van de aanvraag 4 maanden.

In Mechelen en Gent is zo'n aanvraag een stuk eenvoudiger en is geen vergunning nodig. In Gent is er een gedoogbeleid voor inklapbare verankerde burenbanken. In Mechelen worden burenbanken vanuit het bestuur aangemoedigd. Zij doen zelfs een beroep op technisch personeel om de banken professioneel in de gevels te verankeren.

Ook in Antwerpen moet dit kunnen. Groenslingers worden in Antwerpen trouwens al verankerd in gevels zonder vergunning. Voor burenbanken moet dus exact hetzelfde mogelijk zijn.

Ilse van Dienderen, gemeenteraadslid, bracht een voorstel op de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat burenbanken aan een gevel verankerd kunnen worden zonder de aanvraag van een vergunning. Schepen De Ridder, bevoegd voor ruimtelijke ordening, reageerde niet enthousiast. Het voorstel werd door de meerderheid weggestemd. Van Dienderen: "Met onze motie wilden we een administratieve vereenvoudiging voorstellen, naar het voorbeeld van Gent en Mechelen. Jammer genoeg vindt de stad het blijkbaar niet de moeite om de drempels voor leuke buurtinitiatieven weg te werken. We deden het voorstel in het kader van de Internationale Dag van de Solidariteit (20 december, Verenigde Naties)."