Burgerbegroting viert 10e editie

05 Maart 2023

District Antwerpen

Burgerbegroting viert 10e editie

“Al voor de tiende keer beslissen bewoners met de Burgerbegroting over 10% van het districtsbudget. In totaal werd er dus al beslist over 12,5 miljoen euro."

Burgerbegroting viert 10de editie

Dit jaar is de Burgerbegroting van district Antwerpen aan de 10de editie toe. Bewoners kunnen dit jaar opnieuw beslissen over 10% van het districtsbudget, nl. 1,4 miljoen euro. Omwille van het jubileumjaar wordt het een feestelijke editie en wordt de impact van de Burgerbegroting extra in de kijker gezet via 10 boeiende weetjes.

Een van de langstlopende burgergroting in Europa

De Burgerbegroting in district Antwerpen gaat dit jaar voor de 10de keer door. Het is ondertussen een van de langstlopende burgerbegrotingen in Europa. Daarom wordt dit jaar feestelijk georganiseerd en start een feelgood campagne die de impact van de Burgerbegroting in de kijker zetten: 10 jaar Burgerbegroting in 10 weetjes waar je gelukkig van wordt.

“Al voor de tiende keer beslissen bewoners met de Burgerbegroting over 10% van het districtsbudget. In totaal werd er dus al beslist over 12,5 miljoen euro. Daar waar de Burgerbegroting in 2014 startte als experiment, is ze intussen uitgegroeid tot een volwaardig project van burgerparticipatie met stevig wat impact. Onze manier van werken is uniek in België en daarbuiten. Verschillende lokale besturen komen er inspiratie over opdoen. Dit feestjaar is dan ook hét moment bij uitstek om fier terug te blikken op al die inspirerende en boeiende projecten van de afgelopen jaren. Via 10 weetjes die verstopt zijn in gelukskoekjes ontdekken onze bewoners die geschiedenis op een leuke manier” zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie.

Weetje in een gelukskoekje

De 10 weetjes zitten verstopt in gelukskoekjes die gratis te vinden zijn in een 20-tal openbare locaties verspreid over alle wijken van district Antwerpen.

  1. Een fietsvriendelijk district door fietscursussen voor 1.640 personen, 642 nieuwe fietsen en 181 fietsenstallingen.
  2. Dankzij de Burgerbegroting kregen 238 pleintjes en straten in district Antwerpen een blijvende groene, sportieve of kunstzinnige toets.
  3. In 157 projecten organiseerden inwoners en verenigingen waardevolle ontmoetingsmomenten in hun buurt.
  4. 81 projecten gaven kwetsbare bewoners, mensen in kansarmoede of nieuwkomers een extra duwtje in de rug.
  5. Meer dan 10% van alle gerealiseerde projecten gaven jongeren de kans om te spelen, experimenteren, sporten of muziek en theater te maken. 
  6. De Burgerbegroting liet district Antwerpen bruisen door 140 festivals, buurtconcerten en voorstellingen te ondersteunen.
  7. 391 nieuwe bomen én 9.161m² extra groen door de aanleg van gemeenschapstuinen, bloemenweides en geveltuintjes.
  8. 10 jaar Burgerbegroting: dat zijn 24.198keer actieve deelnemers die samen keuzes maakten, online stemden of een project indienden.
  9. Er werden in totaal 39 verschillende thema’s gekozen en 641 projecten gerealiseerd. Het thema ‘Groen in straten en op pleinen’ was er elk jaar bij.
  10. Maar liefst 2,4 kilometer aan voet- en fietspaden kreeg een opwaardering zoals een heraanleg of blindegeleiding.

De Burgerbegroting is dit jaar ook feestelijk aanwezig tijdens enkele districtsevenementen zoals het Tuinfeest (20/05), Feesten in het Stadspark (08-09/07) en Bal van de Bevrijding (01/09).

Lees meer over 10 jaar Burgerbegroting en doe mee: www.burgerbegroting.be!