Burgerlijke ongehoorzaamheid: filmlunch

17 April 2015

Naar goedegewoonte

organiseert Groen District Antwerpen filmlunches. In de gezellige cinemazaal 'Het Klappei' gaat het deze keer over actie voeren en burgerlijke ongehoorzaamheid. We tonen een film en gaan nadien het debat aan. Eindigen doen we met een gezamenlijke overheerlijke lunch.

Film: The Yes Men fix the World
Andy Bichlbaum en Mike Bonanno zijn twee ludieke activisten die zich geen nee laten verkopen. Ze hijsen zich in een maatpak, doen zich voor als 'one of the boys' en lopen congressen en conferenties af om multinationals weergaloos op de hak te nemen. Zo laten ze zien hoe makkelijk je geld kunt verdienen aan slachtoffers van orkaan Katrina, doen ze zich voor als medewerkers van Dow Chemical die voor miljoenen BBC-kijkers de schuld op zich nemen voor het drama in Bhopal, en introduceren ze de Halliburton Survival belt, het antwoord op de angst van menig wereldburger. 
De provocerende Yes Men zijn 'in your face', grappig, maar stellen tegelijk ook pertinente vragen bij het egoïsme van de multinationals en de groeiende hebzucht in onze maatschappij.
theyesmenfixtheworld.com (87 minuten)

Panelgesprek: 
Onder leiding van Eddy Boutmans praten we met Anja Hermans en Mieke De Loof. In dit debat zullen thema's als geweldloosheid, wettelijke grenzen en morele vraagstukken zeker ter sprake komen.
Eddy Boutmans was eerst senator en van 1999 tot 2003 was hij voor Groen Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2013 is hij voorzitter van Unicef België.
Mieke De Loof is schrijfster, socioloog en filosoof. In haar werk is burgerlijker ongehoorzaamheid een belangrijk thema en ze kan hier dan ook vele kanten van belichten.
Anja Hermans, activiste bekend van haar strijd voor dierenrechten via het Animal Liberation Front ( ALF). Zij drong ook tot 12 keer binnen in de kerncentrale van Doel om aan te tonen dat het pover gesteld was met de nucleaire veiligheid in ons land.

Lunch:
Broodlunch met heel veel zorg bereid door onze culinaire raadsleden. We bieden een grote variëteit aan beleg en slaatjes aan, meer dan geschikt voor vegetariërs!

Programma:
?    10u00: de deuren gaan open
?    10u30: start van de film
?    12u00: panelgesprek o.l.v. Eddy Boutmans met Anja Hermans en ?
?    13u00: Lunch

Praktisch:
?    Zondag 10 mei, 10u30 - 14u00, Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen
?    Kostprijs voor film + lunch = 10 euro (ter plaatse te betalen)
?    Inschrijven bij [email protected]