Buurt in Bloei

01 Februari 2024

District Antwerpen

Buurt in Bloei

Je moet geen doorwinterde tuinman zijn om je buurt, straat of eigen gevel een beetje groener te maken. Dat bewijst het project Buurt in Bloei. Het district Antwerpen wil graag meer groen in de stad en de inwoners kunnen daar mee voor zorgen. Zo kan je gratis een geveltuin, regenton, groenslinger of boomvak aanvragen, en meewerken aan de vergroening van jouw wijk.  

Iedereen snakt wel eens naar wat meer groen en gezelligheid in de straat, en dankzij deze laagdrempelige actie kan elke enthousiasteling in ons district zich hiervoor inzetten en z’n steentje bijdragen. Van slingerplanten die, van gevel naar gevel, langs een kabel dwars over de straat groeien en de buren met elkaar verbinden, tot het plaatsen van een geveltuin om je woning op te fleuren. De opties zijn talrijk, en allen met hetzelfde doel. “Extra groen brengt niet enkel sfeer en gezelligheid,” zegt districtsschepen Tom Van den Borne: “Het zorgt ook voor verkoeling, meer biodiversiteit en een bijenvriendelijke stad. Het vergroenen van onze stad hoeft geen titanenwerk te zijn, het begint met kleine, lokale groenprojecten, en daar kan iedereen vrolijk aan meewerken.”

Jaarlijks richt het district Antwerpen zich op een buurt en vorig jaar was dit de Brederodewijk. Daarvoor toverde district Antwerpen een tram op lijn 1 om tot een volledig vergroende tram. Daarmee spoorden we niet enkel inwoners aan om hun wijk mee te vergroenen, maar we haalden er ook de internationale pers mee, tot in Japan. 
In 2024 komen Linkeroever en het oude stadscentrum aan bod.

Voor meer informatie of om je geveltuin, groenslinger, regenton of boomvak aan te vragen: buurtinbloei.be
Aanvragen voor 1 maart!