Buurt strijdt in badjas voor behoud openbare ruimte

14 Augustus 2022

District Antwerpen

Buurt strijdt in badjas voor behoud openbare ruimte

Over de toegankelijkheid van de openbare ruimte valt niet te twisten.

Dat moet je de buurtbewoners van de plantentuin in het hartje van onze stad geen twee keer zeggen. Op 14 augustus 2022 voerden zij een ludiek protest tegen de wijze waarop het gloednieuwe luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp de openbare ruimte naar haar hand zette om haar hotelgasten een rustige doorgang te bieden naar het wellnesscentrum. Onaangekondigd plaatste de hoteleigenaar bloembakken en een slagboom in het rustige straatje dat de Leopoldstraat en de Lange Gasthuisstraat verbindt.

De actievoerders trokken hun badjassen aan en met de slogan: ‘Dear Hotel Guest, don’t be shy wearing a bathrobe in public, we aren’t either!’ namen zij op hun beurt de ruimte weer in. De buurtbewoners werden niet geconsulteerd en voelden zich terecht beperkt in hun bewegingsvrijheid. Met de opmerkelijke actie werd een duidelijk signaal gegeven, eentje dat gehoord werd. Kort na de actie verdwenen de bloembakken en stond de slagboom open voor iedereen.

Ook Groen district Antwerpen nam deel aan de actie: “De stad en haar openbare ruimte is van iedereen, en niet alleen van een hoteleigenaar. We steunen de buurtbewoners in hun protest en zijn blij dat ze gehoord werden,” aldus districtsschepen Tom Van den Borne die ook in badjas op de actie verscheen.