Groen Antwerpen wil culturele sector opnieuw open

23 December 2021

Groen Antwerpen wil culturele sector opnieuw open

"Het is bijzonder cynisch dat men net nu nodeloos het licht uitdoet op onze Antwerpse podia. En dat net tijdens de donkerste dagen van het jaar."

Antwerpen, 23 december 2021 - Gisteren besliste het Overlegcomité om de culturele sector te sluiten tot eind januari 2022. Het advies van de experten was echter niet zo verregaand. Groen Antwerpen sluit zich volmondig aan bij Groen-parlementsleden Elisabeth Meuleman en Lotte Stoops. Zij hekelen in een persbericht dit Vlaams beleid en dringen er bij bevoegd minister Jambon op aan om deze beslissing terug te draaien.

Het Antwerps cultureel veld deelt vol in de klappen. De beslissing om culturele huizen te moeten sluiten, voelt daarom voor Groen Antwerpen bijzonder wrang. De voorbije maanden toonde de sector zich ontzettend flexibel en wendbaar. Ze toonde bovendien aan dat met de bestaande protocollen veilig en verantwoord kan worden gewerkt.

De impact van deze sluiting is ontzettend groot: op culturele huizen, artiesten én publiek. De voorbije uren trok de Antwerpse sector dan ook luid aan de alarmbel. Daniëlle Dierckx, coördinator van De Roma, liet in GvA verstaan dat dit "een kaakslag" is. Aan De Studio gooiden kerstbomen zich spontaan uit de ramen na de abrupte aankondiging. Het Toneelhuis laat weten "dit niet te begrijpen en verontwaardigd te zijn". Ook vanuit verschillende meer kleinschalige, lokale organisaties en initiatiefnemers klinkt een noodkreet. In het straatbeeld verschijnen zwarte vlaggen als symbool van rouw onder #blackoutforculture.

Groen Antwerpen roept schepen Ait Daoud dan ook op om het voor de Antwerpse culturele sector op te nemen. Femke Meeusen, schepen cultuur in district Antwerpen: "Van een bevoegde schepen voor cultuur in de grootste stad van Vlaanderen mag je verwachten dat die het opneemt voor een noodlijdende sector. Schepen Ait Daoud blinkt echter uit in zwijgen. Terwijl de verbijstering in het veld immens is."

Deze beslissing overstijgt voor ons eigenlijk de bevoegde schepen. "Burgemeester De Wever pocht vaak dat zijn rechtstreekse lijn met Brussel een meerwaarde is voor Antwerpen." sluit gemeenteraadslid Niel Staes (Groen) aan. "Het wordt tijd dat hij de telefoon oppikt, en Jan Jambon (N-VA) vraagt wat de Minister-President bezielde om deze black out op tafel te gooien." Deze beslissing is voor Groen disproportioneel en onbegrijpelijk. "In dezelfde week dat De Wever een oranje golf uitnodigt om hier massaal te komen shoppen, steekt zijn partij een dolk in het creatieve hart van 't Stad."

Cultuur is essentieel. Een vakantie zonder muziek of theater komt hard aan bij vele kinderen en ouders. "Het is bijzonder cynisch dat men net nu nodeloos het licht uitdoet op onze Antwerpse podia", besluit Meeusen. "En dat net tijdens de donkerste dagen van het jaar."

Groen Antwerpen hoopt op een snel signaal. Het is hoog tijd dat de jojo stopt met spinnen. De culturele sector verdient een rechtlijnige aanpak in deze crisis.