De concrete impact van Summerfestival en Laundry Day op Linkeroever in 2015 wordt stilaan duidelijk.

15 Februari 2015

Terwijl Red de Middenvijver en de gemeente Zwijndrecht gerechtelijke stappen hebben aangekondigd, is de organisator al met grondwerken op de terreinen aan de Middenvijver gestart, zonder dat een vergunning werd afgeleverd.  Omwonenden worden geconfronteerd met sluipende  besluitvorming en voldongen feiten. Hoewel de verkeersoverlast van de festivals zich voor een belangrijk deel op hun grondgebied zal afspelen, is de gemeente Zwijndrecht nooit door de stad Antwerpen in kennis gesteld van de beslissingen en heeft de gemeente nooit een adviesvraag gekregen. Voor beide festivals gaan de organisatoren ervan uit dat . Als de festivals dan toch doorgaan op deze lokatie, vindt Groen dat de organisatoren moet gevraagd worden om te streven naar slechts 30 à 40% autogebruikers. (Pukkelpop haalt 30 à 40%)

Summerfestival zal doorgaan in het weekend van 4 en 5 juli 2015.  De camping is open van 3 tot 6 juli 2015. Laundry Day is gepland op 5 september 2015. 50% van de bezoekers met de auto zal komen

Tijdens het weekend van Summerfestival komt de Ronde van Frankrijk naar Antwerpen. Dat weekend wordt een groot "fietsweekend" met amateurwedstrijden en animatie in de stad. De Tour zelf vertrekt terug op maandag 6 juli, dat is de dag waarop de camping sluit. Groen stelt zich de vraag of de combinatie van beide evenementen wel haalbaar is qua mobiliteit en of de hulpdiensten voldoende capaciteit zullen kunnen hebben.

Het evenementenvervoersplan dat de organisatoren opmaakten, is op maat van het iets grotere festival Laundry Day. Er werd geen apart evenementenvervoersplan gemaakt voor Summerfestival en er werd dus ook nog géén rekening gehouden met de Ronde van Frankrijk die tijdens het weekend van Summerfestival in de stad neerstrijkt. Deze oefening moet dringend  gemaakt worden.

Op de gemeenteraad van 2 maart zal Joris Giebens schepen Van de Velde hierover interpelleren.