De Turnhoutsefietsbaan

14 November 2022

Borgerhout

De Turnhoutsebaan kreeg een rode loper en StRaten-generaal maakte een pleinenplan. Er beweegt veel in Borgerhout in 2022.

 

Wie dacht dat de rode loper voor chaos en verkeersagressie zou zorgen, had het mis. Niet dat alle problemen opgelost zijn. Maar fietsers hebben eindelijk een plek gekregen op de Turnhoutsebaan. Het rode asfalt vertraagt het autoverkeer. Groen is blij dat er eindelijk iets echt gebeurde. En vooral: het is een eerste stap naar een echte heraanleg. Op weg naar een groene boulevard voor voetgangers en fietsers in het hart van Borgerhout.

Het debat over mobiliteit in onze stad en zeker in Borgerhout gaat ondertussen onverminderd voort. In Antwerpen blijft alles bij het oude. Voet- en fietspaden verbeteren. Maar koning auto blijft. Na de heraanleg van de Plantin en Moretuslei blijken de fietspaden nu al te smal. De Turnhoutsebaan is fietsstraat maar blijft tegelijk een invalsweg voor autoverkeer naar de stad. Steden als Gent en nog recenter Brussel tonen hoe het wel moet, door stap voor stap plaats te maken voor voetgangers en fietsers en te investeren in openbaar vervoer.

Goede ideeën zat nochtans voor een andere mobiliteit in Antwerpen. StRaten-generaal pakte in de lente uit met een Pleinenplan voor heel Antwerpen binnen de Singel. Het plan toont aan dat veel mogelijk is rond aangename woonbuurten. Met aangename pleinen en straten, veel minder doorgaand verkeer in woonbuurten en veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De actiegroep “Pak ze aan Turnhoutsebaan” doet ons dan weer dromen van een groene Turnhoutsebaan. Niet enkel in januari op een avond in De Roma, maar in mei ook in een heuse Pak ze aan de Turnhoutsebaan Gazet.

"De actiegroep “Pak ze aan, de Turnhoutsebaan” ontkent elke betrokkenheid bij deze affiche"

Luc Moerkerke /  Districtsraadlid