Dienstverlening wordt brutaal afgebouwd

31 Maart 2023

Dienstverlening wordt brutaal afgebouwd

Wachttijden en reisafstand zullen alleen nog toenemen. Nu al klagen vele Antwerpenaren over de slechte dienstverlening. Groen vraagt om deze plannen integraal te schrappen.

Antwerpen, 31 maart 2023 - Groen is bijzonder bezorgd over de toekomst van de stedelijke dienstverlening in Antwerpen. Vanaf morgen, 1 april 2023, treden de beperkte openingstijden voor de Antwerpse loketten in werking. Dat betekent dat de loketten in Antwerpen-Linkeroever, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Ekeren, Hokoken én Borgerhout nog maar twee dagen per week open zijn.

“De dienstverlening in Antwerpen wordt brutaal afgebouwd”, zegt gemeenteraadslid Niel Staes (Groen). “De meest kwetsbare bewoners worden het hardst geraakt. Mensen zonder computer kunnen naar een selfservicezuil gaan, maar er is geen personeel om hen daar te helpen. Eigenlijk raakt deze de-organisatie iedereen.”

“Borgerhout en Berchem, twee van de loketten die terugplooien op minimale dienstverlening, kregen pre-corona zo’n 98.000 bezoekers over de vloer in 2019”, zegt Staes. “In het nieuwe systeem zullen deze loketten nog maar twee dagen open zijn. Vanaf morgen is er een halvering van de openingsuren." Groen vreest dat de wachttijden en reisafstand alleen zullen toenemen. Nu reeds krijgen ze klachten binnen van burgers dat er zelden kans is om snel en nabij geholpen te worden.

"Antwerpenaren, maar zeker ook het stedelijk personeel kunnen dit nu missen als kiespijn", gaat Staes verder. "De werkdruk is zeer hoog momenteel en de stapel inhaalwerk is nog immens na de cyberaanval. Alle mooie praatjes van schepen Ait Daoud ten spijt, de harde waarheid is dat dit een kille besparingsoefening is."

"Ook de districten zijn geen vragende partij om die dienstverlening op het terrein nog verder af te bouwen", besluit districtburgemeester Marij Preneel (Groen). "In Borgerhout merken we bijvoorbeeld dat sinds de verhuizing van het stadsloket Antwerpen naar Harmonie bewoners van Antwerpen-Noord en Zurenborg nog meer gericht zijn op het loket op het Moorkensplein. En net hier worden de openingsuren dan nog eens gehalveerd. Onbegrijpelijk."

Groen Antwerpen vraagt daarom nogmaals schepen Ait Daoud om de plannen integraal te schrappen.