Een Groene Pluim voor Red de Middenvijver

22 Februari 2015

14 februari 2015.  Op de receptie voor Valentijn, bij de premetro aan het Frederik Van Eedenplein (Antwerpen-Linkeroever) kregen de voorbijgangers en reizigers een kop warme soep en/of een jenevertje. Greet Wilsels mocht voor het bewonerscomité "RED DE MIDDENVIJVER" van Ilse van Dienderen voorzitter van GROEN ? Antwerpen een Groene Pluim in ontvangst nemen voor de onverdroten inzet voor het maximale behoud van fauna en flora in het natuurgebied De Middenvijver. Het stadsbestuur wil festivals als Laudry Day en het Summerfestival naar de Middenvijver verhuizen waardoor de ecologie van dit waardevolle gebied ernstig verstoord zal geraken. Maar niet alleen de natuur zal door deze plannen beschadigd worden, ook de omwonenden uit de Regatta-wijk mogen met slapeloze nachten rekenen en een ernstige verkeersoverlast. Het gelauwerde comité verzet zich al vele maanden tegen de plannen van het stadsbestuur om die populaire festivals naar de Middenvijver te verhuizen.Groengemeenteraadslid, Joris Giebens, vindt dat festivals hun plaats moeten krijgen in een bruisende stad, maar samen met het bewonerscomité verzet hij zich tegen de werkwijze van het stadsbestuur en de keuze voor een natuurgebied als locatie. De omwonenden worden geconfronteerd met een sluipende besluitvorming en met voldongen feiten. Zo is de organisator al zonder vergunning begonnen met de grondwerken op de terreinen aan de Middenvijver. De gemeente Zwijndrecht die meer nog dan Antwerpen zal kreunen onder de verkeersindigestie is zelfs niet geraadpleegd!

Voor de beide festivals gaan de organisatoren ervan uit dat tot 50% van de bezoekers met de auto zal komen.  En vergeten we niet dat de Tour dit jaar ook naar Antwerpen komt. Een groots fietsweekend met amateurwedstrijden en animatie in de stad. Maak de som: Op 4 ? 5 juli het Summerfestival en 6 juli de Tour. Werk voor de schepen van mobiliteit, want of een combinatie van beide evenementen wel haalbaar is, is zeer de vraag. En de hulpdiensten hebben die hiervoor wel de nodige capaciteit? Op de gemeenteraad van 2 maart verwacht Joris Giebens op deze vragen een doordacht antwoord van Schepen Van de Velde.

Noch het bewonerscomité RED DE MIDDENVIJVER noch de gemeente Zwijndrecht zullen het hierbij laten. Antwerpen staat een pittige rechtzaak te wachten, zowel van de kant van het bewonerscomité als van Zwijndrecht.

"Het arrogante Antwerpen heeft ons eerst onze Linkeroever afgepakt en neemt nu de Middenvijver af van Linkeroever. Veel van de auto's voor de 60.000 festivalgangers zullen door onze gemeente passeren. Het lawaai zal niet alleen de rust van de mensen van Regatta verstoren, maar ook van mijn burgers. Bovendien zijn de dieren uit het natuurgebied nog gevoeliger voor lawaai dan mensen. Daarom zal de gemeente Zwijndrecht met alle legale middelen de komst van de festivals naar de Middenvijver verder bestrijden," aldus André Van de Vijver

burgemeester Zwijndrecht.

"Samen met een gespecialiseerde advocaat bereiden we juridische stappen voor. We hebben ook een geluidsdeskundige onder de arm genomen. Maar koken kost geld. Dat zijn we nu met alle mogelijke middelen aan het verzamelen." Greet Wilssens zal de centen van de groene pluim goed besteden.

Meer info:

Ilse van Dienderen

voorzitter Groen district Antwerpen

0494 56 49 68

 

Greet Wilssens

Red De Middenvijver

0499 79 00 79

 

Joris Giebens

gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen

0485 94 44 14

 

André Van de Vijver

burgemeester Zwijndrecht

0498 92 48 50