Geef onze 168.000 kinderen en jongeren alle kansen die ze verdienen
11 Oktober 2024

Als Groen mee aan de onderhandelingstafel voor een volgende Antwerpse meerderheid zit, dan wil de partij dat er een Kansenplan voor jongeren komt.
Groen lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe: "30% van de Antwerpenaar is jonger dan 25 jaar. Een vierde daarvan groeit op in armoede, een vierde haalt geen diploma secundair onderwijs en de werkloosheid onder jongeren is torenhoog. Tegelijkertijd zijn jongeren onze toekomst, zij zullen degene zijn die onze stad zullen dragen de komende decennia. Zij verdienen alle kansen. Groen wil dat er een Kansenplan voor jongeren komt die jongeren uit de armoede haalt, hen alle kansen biedt om zich te ontplooien en hen toe leidt naar een job." In haar Kansenplan pleit Groen ondermeer voor gezonde en betaalbare maaltijden voor alle kinderen op elke Antwerpse basisschool, hogere budgetten voor jeugd, meer investeringen in kinderopvang en de afschaffing van het hoofddoekenverbod.
Antwerpen telt meer dan 168.000 kinderen en jongeren. 30% van de Antwerpenaar is jonger dan 25 jaar. Daarvan groeit 1 op de 4 op in kansarme gezinnen en 1 op de 4 jongeren haalt diploma secundair onderwijs niet. In 2022 bedroeg de werkloosheidsgraad in de stad Antwerpen 26,5% bij jongeren onder de 30 jaar. Tegelijkertijd gaat er nog geen honderdste van het budget (17,7 miljoen op totaal van 2,3 miljard) naar jeugdbeleid. Het voorbije bestuur weigerde bovendien de werkings- en loonkosten van het jeugdwerk volledig te indexeren, waardoor in 2022 werd aangekondigd dat tegen 2024 zo'n 15 procent van het totaal aantal personeelsleden van het professioneel jeugdwerk (zo'n 23 mensen) zouden moeten vertrekken.
Voor Groen is deze afbouwpolitiek zeer onverstandig. Het eerste punt van haar plan is dan ook om de middelen voor het jeugdwerk gevoelig op te schroeven. Bogdan Vanden Berghe: "Jongeren willen heus wel vooruit in het leven maar velen onder hen kampen met sociaaleconomisch moeilijke omstandigheden, moeilijke thuissituaties of hebben een minderwaardigheidscomplex (denken dat sommige jobs voor hen niet bereikbaar zijn, etc...). We moeten daarom extra inzetten om onze jongeren te begeleiden. Jeugdwerkers staan heel dicht bij de leefwereld van jongeren, weten wat er leeft op de straat en zijn zeer geschikt om een luisterend oor te bieden en jongeren te begeleiden in hun schoolloopbaan, in hun zoektocht naar een job, etc. Ook sportclubs en cultuurverenigingen kunnen jongeren vooruit helpen. Ze leren er nieuwe rolmodellen kennen, kunnen er hun talenten aanscherpen en zelfvertrouwen tanken."
Daarnaast pleit Groen ook voor de afschaffing van het hoofddoekenverbod, te beginnen voor pas afgestudeerden die een stageplaats zoeken en leerkrachten op school. Vanden Berghe: "Dat is een echte win-win. We lossen er het lerarentekort mee op en we geven honderden jonge vrouwen de kans om hun job van hun dromen waar te maken." Andere maatregelen zijn warme en gezonde maaltijden voor elk kind op elke Antwerpse basisschool want teveel kinderen worden naar school gestuurd met een lege maag en met een lege maag kan je niet bijleren. We hebben nu bovendien een stadsbestuur nodig dat alles op alles zet om voor ieder Antwerpse jongere een plaats op school te garanderen. Deze zomer bleek er opnieuw een structureel tekort te zijn waar zeker zo'n 1500 kinderen en jongeren niet terecht kunnen in een school die bij hen past.
In totaal doet de partij tien voorstellen die er mee kunnen voor zorgen dat in Antwerpen ieder kind haar, hun of zijn talent kan ontplooien. Vanden Berghe: "Onze stad staat voor enorme uitdagingen. We kunnen het ons niet veroorloven ook maar een van onze talenten te verkwanselen. Bovendien is inzetten op onze jeugd de beste remedie tegen de torenhoge armoede in onze stad. Als we jongeren kunnen begeleiden naar de studierichting van hun hart en vervolgens naar de job van hun dromen, dan kunnen we de armoedespiraal doorbreken."
Het groene Kansenplan voor jongeren
1) We verhogen het budget jeugd aanzienlijk, zowel voor wat betreft exploitatie als investeringen.
-
- We breiden het aantal medewerkers uit in de districtsjeugddiensten (zowel jeugdconsulenten, jeugdwerkers als jobstudenten).
- Jongeren hebben goede, veilige jeugdinfrastructuur nodig om aan zinvolle vrijetijdsbesteding te doen. We moeten investeren in kwaliteitsvolle jeugdlokalen en creatieve vrijplaatsen en zorgen dat elke jeugdvereniging de garantie heeft om de komende jaren te beschikken over een degelijk, inspirerend jeugdlokaal.
- Het professioneel jeugdwerk speelt een belangrijke rol voor kinderen en jongeren in kwetsbare posities. Voor Groen is een volwaardige indexering én een uitbreiding van het professionele jeugdwerk in specifieke aandachtswijken (blinde vlekken en wijken waar de armoede-index hoog is) een absolute must
2) Afschaffing van verbod op hoofddoeken zodat ook jonge meisjes met een hoofddoek aan een stageplaats raken en kunnen lesgeven aan de stedelijke scholen. Dat is een echte win-win. We lossen er het lerarentekort mee op en we geven honderden jonge vrouwen de kans om hun job van hun dromen waar te maken.
3) We willen radicaal discriminatie bestrijden. In 2020 en 2021 deed de UGent voor stad Antwerpen praktijktesten om de discriminatie op de Antwerpse arbeidsmarkt in kaart te brengen. Hieruit bleek dat kandidaten met een niet-Vlaams klinkende naam een zesde minder positieve reacties kregen dan sollicitanten met een Vlaams klinkende naam. Nu we deze cijfers kennen, is het tijd voor gepast beleid. Met juridische praktijktesten testen we of er gediscrimineerd wordt en we volgen dat verder op. Hardleerse overtreders van de discriminatiewet worden gesanctioneerd en juridisch vervolgd.
4) We zetten in op groeiprogramma voor Antwerpse middelbare scholen zodat elk kind daadwerkelijk kan les volgen in de richting van haar of zijn of diens keuze. Aan het eind van deze zomer was er een structureel tekort in Antwerpse scholen tot 1500 plaatsen, vooral in de B-stroom en in het buitengewoon onderwijs waardoor veel leerlingen nu in richtingen zitten waar ze totaal niet thuishoren en sommigen zelfs géén plaats op een school hebben. Dit plaatstekort zorgt voor honderden persoonlijke drama's bij jongeren en hun ouders. Op termijn leidt het tot nog meer schooluitval. Leerlingen die in een richting worden ingeschreven waar ze totaal niet thuis horen of geen interesse in hebben, verlaten de school te vaak zonder diploma.
5) Op een lege maag kan je niet leren. We willen een gezonde, duurzame, lekkere en betaalbare warme maaltijd voor elk kind op elke Antwerpse basisschool. Gratis voor wie het nodig heeft, en tegen een (beperkte) bijdrage voor wie het kan betalen.
6) Investeren in kinderopvang is investeren in de toekomst. In Antwerpen is de ratio in de kinderopvang nu ondanks een inhaalbeweging onder schepen Ait Daoud de laatste jaren ongeveer 42 op 100 kinderen van 0-3 jaar. Maar daarmee zitten we nog onder het Vlaamse gemiddelde van 44 op 100. En in Gent is het maar liefst 53 op 100. We investeren in bestaande en nieuwe kinderdagverblijven en bewaken daarbij een gezonde balans tussen privé en overheid. Dat betekent een goede samenwerking met zelfstandige kinderopvanginitiatieven in de stad én het creëren van meer eigen stedelijk aanbod.
7) Om de beperkte lokale hefbomen rond arbeidsmarktbeleid te versterken, zorgen we voor een sterke gemeenschappelijke agenda en focus, in overleg tussen de Stad, de vakbonden, de werkgeversvertegenwoordigers en de VDAB. Heel wat jonge Antwerpenaren willen vandaag aan de slag maar botsen nog op te veel drempels. Daarom coördineren we meer samenwerking tussen het lokale middenveld en de VDAB. We zijn attent voor ieders achtergrond en context en voorzien ondersteuning op maat.
8) Om kinderen en jongeren optimaal te ontwikkelen zetten we extra in op hun mentaal en fysiek welzijn welzijn. We ondersteunen en gaan op zoek naar organisaties die inzetten op mentaal en fysiek welzijn, relationele vorming (zoals Pimento, jeugdwelzijnswerk, therapie dichtbij, jeugdwerk, overkophuizen en straattherapeuten YoungFenix) zodat er een voldoende groot laagdrempelig aanbod komt. We zorgen ook voor voldoende open groene ruimte met ons Parkenplan en Plan voor meer groene ruimte dichtbij zodat onze jongeren voldoende zuurstof krijgen en voldoende ruimte hebben om buiten te spelen of vrienden te ontmoeten.
9) Opdat kinderen en jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen, moeten ze onbezorgd kunnen opgroeien, samenkomen, uitgaan, zich verplaatsen. We willen voor jongen, naar het voorbeeld van Brussel, 12euro-abonnementen voor De Lijn waarbij ze het hele jaar door quasi gratis (1 euro per maand) de stad kunnen doorkruisen. Ook willen we opnieuw nachtbussen en -trams. De stad moet ook gewoon plezant zijn voor jongeren. We zorgen dat er voldoende plekken zijn waar jongeren dat kunnen doen. Elke jongere moet zich ook veilig kunnen verplaatsen in de stad, we zetten daarom ook in op een veiliger verkeer in heel de stad.
10) Meisjes en jonge vrouwen gebruiken de (semi-)publieke ruimte minder, vaak omdat ze zich niet helemaal veilig voelen. We werke een visie en concreet plan uit om het (semi-)publiek domein zo te organiseren dat meisjes en jonge vrouwen er wel gebruik van willen maken.