Groen buiten de coalitie gehouden: een gemiste kans voor Deurne

28 November 2018

Groen buiten de coalitie gehouden: een gemiste kans voor Deurne

Groen betreurt de keuze van N-VA om te onderhandelen met sp.a en Open Vld voor een nieuw districtsbestuur. De Deurnenaar stemde in oktober duidelijk voor een groener, gezonder en eerlijker beleid. Als overduidelijke lokale winnaar wordt Groen nu uit de coalitie gehouden.

Voorzitter van Groen Deurne, Elke Van Severen: “De kiezer gaf een duidelijk signaal: een extra zetel voor Groen en min vijf procent en één zetel verlies voor N-VA. Dit signaal wordt met het vormen van deze coalitie niet gerespecteerd. Het is duidelijk dat de Deurnenaar gekozen heeft voor verkeersveiligere woonwijken en verregaande participatie in het beleid. Het is een gemiste kans dat de N-VA dit naast zich neerlegt en kiest voor een waarschijnlijke afspiegelingscoalitie met de stad. Dat de weerstand binnen het bestuur van N-VA kleiner is voor sp.a dan voor Groen verrast ons, zeker na drie jaar samen besturen”.

Schepen Karen Maes vult aan: “De voorbije periode werkten we in het college goed samen. Op vlak van verkeersveiligheid , fietsbeleid en sociaal beleid hebben we heel wat dingen kunnen realiseren. Wij wilden dit inhoudelijk sterk beleid verder zetten en zagen een kans om dit de komende zes jaar nog te verdiepen.  Het is jammer voor de Deurnenaar dat de inhoud minder zwaar doorweegt dan politiek-strategische overwegingen. Blijkbaar houdt de N-VA ons liever uit de coalitie en gaat ze liever in zee met 2 verzwakte partners dan met 1 sterke. Dat gebeurt ook op andere plaatsen in Vlaanderen. De traditionele partijen hebben schrik van ons.”

Groen zal blijven strijden voor een écht klimaatbeleid, betere fietsinfrastructuur, betere mobiliteit voor senioren, beter openbaar vervoer, schone lucht, meer sociale gelijkheid, burgerparticipatie, en een toegankelijk district.

Het toekomstig bestuur zal zich mogen verwachten aan een kritische oppositie. Van Severen: “Alle partijen in Deurne maakten verkiezingsbeloftes op het vlak van schone lucht en verkeersveiligheid, we zullen er vanuit de oppositie nauwgezet op toezien of deze zullen worden waargemaakt.”

Voor meer informatie:

Elke Van Severen, voorzitter Groen Deurne: [email protected]

Karen Maes, Groen Schepen: [email protected]