Groen eist extra investeringen in de cultuursector

10 November 2019

Groen eist extra investeringen in de cultuursector

Er wordt tweemaal stevig bespaard op de kunstinstellingen en  socioculturele organisaties in Vlaanderen en Antwerpen. In beide sectoren levert het gros van de gesubsidieerde huizen zes procent in. De projectsubsidies zakken van 8,4 miljoen euro naar 3,3 miljoen. Afgelopen legislatuur heeft minister Sven Gatz al 5 procent bespaard op de culturele sector.

“Heel wat Antwerpse kunstinstellingen en socioculturele organisaties zijn deels afhankelijk van Vlaamse middelen. Zij nemen een hele belangrijke verbindende en kritische rol op in de stad. Dat dreigt nu verloren te gaan”, aldus Omar Fathi, gemeenteraadslid voor Groen.

Gemeenteraadslid Ikrame Kastit vult aan: “De cultuursector in Antwerpen is heel divers. Dat die die kritische en verbindende rol dreigt te verdwijnen, is voor een superdiverse stad een grote bedreiging. Kleine cultuurorganisaties die inzetten op experiment en verbinding dreigen zelfs volledig te verdwijnen, omdat ze nu al moesten overleven.”

Groen eist van het stadsbestuur dat zij met de Vlaamse overheid in gesprek gaat om ervoor te zorgen dat er een oplossing komt voor de Antwerpse cultuursector. Daarnaast moet de stad Antwerpen zelf extra investeringen voorzien voor de Antwerpse cultuursector, zodat er geen broodnodige kunstinstellingen en socioculturele organisaties dreigen te verdwijnen. Kunst maakt de stad.