Groen hekelt kaalslag Oosterweel in Merksem

24 Oktober 2021

Merksem

Groen hekelt kaalslag Oosterweel in Merksem

“Wat met de gemaakte beloftes over het behouden van bermen? Die worden niet waargemaakt! Mensen krijgen tien jaar lang een werfweg op 25 meter van hun voordeur. Dat kan je moeilijk een leefbaarheidsproject noemen. Dat noem ik onleefbaar en onmenselijk.”

Morgen start Lantis met het kappen van 15 hectare bos tussen Merksem en Luchtbal in functie van de Oosterweelwerken. Het gaat over een brede strook van 1,5 kilometer lang, ondanks eerdere beloftes over het behouden van bermen. Wouter Van Besien: “Wat een brutaliteit waarmee Lantis hier neerdaalt op de Oosterweelwerf. Wat een chirurgische ingreep zou moeten zijn, wordt een grote kaalslag. Als dit de voorbode is voor de toekomstige werken, staat ons nog iets te wachten.”

Duizenden bewoners zullen de impact van deze kaalslag voelen. De bomen worden allemaal gekapt, en blijven nog vijf maanden liggen. De vergunning voor de tijdelijke ringweg is nog niet verleend en het afschermen van de werf tegen onder andere stof gebeurt pas in het voorjaar van 2022, maar toch start men al met het kappen van alle bomen.

Van Besien: “Wat met de gemaakte beloftes over het behouden van bermen? Die worden niet waargemaakt! Mensen krijgen tien jaar lang een werfweg op 25 meter van hun voordeur. Dat kan je moeilijk een leefbaarheidsproject noemen. Dat noem ik onleefbaar en onmenselijk.”

Groen dringt aan op het herbekijken van de plannen voor deze werken. Beperk het kappen tot de strook die nodig is voor de aanleg van de Schijnkokers. Ga in gesprek met de bewoners en pas de werfplannen aan aan hun bezorgdheden. Er is nood aan een nieuw plan waarbij elke woonzone een berm, geluidsscherm en stofbuffer heeft. De partij benadrukt dat Lantis al het mogelijke moet doen om werfwegen op een aanvaardbare afstand van de huizen te houden.

Vandaag verzamelen buurtbewoners aan de boomhut (Geertshoek tegenover nr 64) om afscheid te nemen van hun speelplek. Groen Merksem zal aanwezig zijn en steunt de actie. Karin Staes: “De mensen in deze wijken gaan de komende jaren te maken krijgen met heel wat overlast. Ook vanuit Merksem dringen wij aan op maatregelen die de leefbaarheid maximaal garanderen.”