Groen lanceert 'plan voor een gouden generatie'

20 Mei 2018

Groen lanceert 'plan voor een gouden generatie'

Antwerpen, 4 mei 2018 - Groen Antwerpen lanceert vandaag haar 'plan voor een gouden generatie'. De jeugdwerkloosheidscijfers blijven nagenoeg constant en de ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs ligt dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. "Als we nu geen versnelling hoger schakelen, staat een verloren generatie voor de deur", zeggen Wouter Van Besien en Ikrame Kastit van Groen. 

Uit onderzoekt blijkt dat er een structurele mismatch is tussen het profiel van de werkzoekenden en de openstaande vacatures. De verhalen van bedrijven die enorme inspanningen doen om jongeren te bereiken zijn legio, die van jongeren op zoek naar werk ook. Toch lukt het maar niet om elkaar te vinden. "De oplossingen liggen niet voor het rapen", erkent Wouter Van Besien. "Enkel met alle actoren op het terrein - ondernemers, onderwijs, middenveld en de stad - kunnen we dit probleem aanpakken. We moeten de krachten bundelen om van deze jongeren geen verloren, maar een gouden generatie te maken. In de komende legislatuur willen we de jongerenwerkloosheid in Antwerpen halveren."

Groen schuift drie prioriteiten naar voor om dit te verwezenlijken. 

Ten eerste wil Groen dat iedere jongere zicht heeft op een job of een opleiding.

Ikrame Kastit: "Voor veel jongeren is het zoeken naar werk, studie(beurs) of opleiding nu een kluwen. De communicatie naar jongeren moet klantgericht: zij moeten in één stap of in één klik alle info over hun toekomst kunnen vinden. Voor jongeren die geen zicht hebben op een opleiding, niet studeren en niet worden opgevolgd door de VDAB zoeken we samen met experts naar manieren om een betere monitoring te voorzien, waardoor we hen sneller kunnen helpen."

Ten tweede moet iedere jongere klaargestoomd worden voor de toekomst.

Omwille van de hoge ongekwalificeerde uitstroom wil Groen de volledige schoolloopbaan van de Antwerpse kinderen onder de loep nemen. Groen wil inzetten op het verkleinen van de klassen en het uitbreiden van de scholencapaciteit, het uitbouwen van brede wijkscholen waar alle talenten aan bod kunnen komen en het uitstellen van de studiekeuze. Het behalen van een diploma is echter niet zaligmakend. Daarom focussen we ook extra op competentiegericht denken.

Als derde prioriteit roept Groen een nieuwe topfunctie in de stad in het leven: de stedelijke matchmaker.

Wouter Van Besien: "Voor belangrijke maatschappelijke thema's worden soms eigen functies gecreëerd, zoals de 'intendant' voor de overkapping. Met Groen in het bestuur installeren we de komende legislatuur een 'stedelijke matchmaker'. Deze persoon mobiliseert alle krachten en zet de neuzen in dezelfde richting. De matchmaker werkt langetermijnoplossingen uit, los van politieke realiteiten of wisselende coalities." 

Antwerpen kan zich geen verloren generatie permitteren. Maximaal inzetten op het aanwezige talent moet een topprioriteit zijn de komende legislatuur.

Lees meer op https://www.groenantwerpen.be/talent.