Groen pleit voor Navalnyplein in Antwerpen

17 Maart 2024

Groen pleit voor Navalnyplein in Antwerpen

Een hedendaags herdenkingsbeleid heeft niet alleen aandacht voor de helden van gisteren, maar ook die van vandaag.

Antwerpen, 17 maart 2024 - Vandaag gaan kiezers in Rusland voor de laatste dag naar de stembus. De vijfde termijn voor Poetin lijkt daarbij een zekerheid. Toch worden deze 'democratische' verkiezingen overschaduwd door het binnen- en buitenlandse beleid van president Poetin. Groen is al langer vragende partij om de Antwerpse stedenband met Sint-Petersburg te verbreken als reactie op de annexatie van De Krim en de invasie van Oekraïne. Ook steun voor een embargo op diamanten kwam er maar heel stapsgewijs vanuit het college. Groen pleit vandaag om een straat of plein te noemen naar Aleksei A. Navalny, de vermoorde Russische politicus en activist. Een hedendaags herdenkingsbeleid heeft niet alleen aandacht voor de helden van gisteren, maar ook die van vandaag.

Het stadsbestuur was in het verleden steeds zeer weerhoudend om actie te nemen en een tastbaar signaal te geven aan Moskou. Met dit nieuwe voorstel reikt Groen ook een manier aan om de binnenlandse politiek zichtbaar aan te kaarten. Tijdens de recente Bevrijdingsherdenking verwees burgemeester De Wever nog naar Rusland als een 'dictatoriaal regime'. De moord op Navalny is daar het ultieme bewijs van. Daarom dienen we een motie in om zijn naam op te nemen in de reservestraatnamenlijst.

Welke straat of plein finaal de naam draagt laat Groen voorlopig in het midden. Een mogelijkheid zou het plein aan de Kloosterstraat kunnen zijn. Dat is voorlopig naamloos en is de laatste weken uitgegroeid tot de herdenkingsplek in Antwerpen voor Navalny.