Groen reageert op 'Meld je aan'-cijfers De situatie voor de B-stroom
16 Mei 2025

9.009 jongeren* zochten dit voorjaar een plek in het secundair onderwijs via je 'Meld je aan'. In totaal zijn er zo'n 9.222 plaatsen in de A- en B-stroom. Er is dus nauwelijks speelruimte. Niet alleen jongeren uit Antwerpen gaan hier naar school, de stad trekt traditioneel veel jongeren aan uit de rand. Het gevolg van die krapte laat zich dan ook zien in de cijfers. In de B-stroom is de situatie ronduit dramatisch.
Gemeenteraadslid Marij Preneel (Groen): “Van de 2.056 leerlingen die zich aanmeldden voor de B-stroom, kregen 714 leerlingen geen enkele school toegewezen. Voor 714 leerlingen - dat zijn 30 volle klassen - is er geen plek. Eén op drie leerlingen weet nog niet waar ze op 1 september kunnen starten. En wat doet dit stadsbestuur? Z'n kop diep in het zand steken. Ze noemen de situatie voor de B-stroom ‘iets minder gunstig'. Volgens de eerste rapporten is er momenteel géén enkele plek meer vrij in de B-stroom in Antwerpen. Alle plaatsen zijn volzet. Ook binnen de A-stroom — zogezegd het succesverhaal van 'Meld je aan' — kregen 432 aangemelde kinderen het nieuws dat ze geen plaats hebben."
Groen vindt de cijfers over ‘een plaats in een school uit de top drie’ misleidend. De impact van de dubbele aanmeldingen is nog onduidelijk, maar enkel rekening houden met de jongeren die een plek hebben, geeft een vertekend beeld.
- In de B-stroom kreeg slechts 59% van de aangemelde jongeren een plaats in een school uit hun top 3 (1.219 / 2.056 = 59,3%)
- In de A-stroom kreeg 93% van de aangemelde jongeren een plaats in een school uit hun top 3 (7.152 / 7.707 = 92,8%)
“Dat is iets heel anders dan de 91% en 98% die nu gecommuniceerd wordt. Die percentages houden geen rekening met de honderden kinderen die helemaal géén toewijzing kregen.” geeft Preneel aan. "Ik hoop dat de volgende fase beter nieuws brengt voor de jongeren zonder school. Ik heb er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in. Want als je zelfs de problemen niet benoemt, hoe kan je ze dan oplossen? "
Raadslid Joke Laukens (Groen) volgt jeugdbeleid op, maar ziet ook de impact in haar eigen gezin: “Mijn zoon kreeg geen plaats in school 1. Hij staat 24ste op de wachtlijst. School 2: 110de. School 3: opnieuw 24ste. Uiteindelijk mag hij naar school 4. Dat komt wel even binnen." haalt ze aan. "Dat is dan zogezegd een 'voorkeurschool'."
"Het algoritme verdeelt de schaarse plaatsen, alsof het een kansspel is. Je hebt geluk, of je hebt pech. En ja, dat is beter dan kamperen aan de schoolpoort," gaat Laukens verder. "Maar de realiteit is, dat er een nog steeds een groot plaatstekort is. En dus is dit ondermaats. Deze kinderen zijn 12 jaar geleden geboren. Men weet al 12 jaar lang, dat geboortejaren 2012 en 2013 de piekjaren zijn. Het echte capaciteitstekort in het secundair onderwijs zal komende jaren dus nog verder gaan pieken."
Ook buiten de stad ziet het er niet rooskleurig uit: van de 1.684 plaatsen in scholen in de rand zijn er nog maar 37 vrij. Voor het buitengewoon onderwijs noemt het LOP zelf de situatie ‘zorgwekkend’. Groen zal zowel de tekorten in het gewoon secundair als het buitengewoon onderwijs deze maand aankaarten op de gemeenteraad.
Groen roept het stadsbestuur en de Vlaamse regering ook op om een taskforce op te starten. "Dit is een crisis. Alle schoolbesturen en partners moeten hoogdringend bij elkaar gebracht worden om extra plaatsen te creëren." besluit Preneel.
*2.056 voor de B-stroom + 7.707 voor A-stroom - 754 dubbele aanmelding