Groen roept stadsbestuur op om afhaalpunten voor ramadanmaaltijden te organiseren

22 April 2020

Groen roept stadsbestuur op om afhaalpunten voor ramadanmaaltijden te organiseren

In een brief laat schepen Tom Meeuws weten dat afhaalpunten voor meeneemiftars verboden zijn. Nochtans vaardigde minister Somers begin april richtlijnen uit waarin staat dat ‘voedselbedelingen kunnen als goed alternatief voor iftars’.

Gemeenteraadslid Ikrame Kastit (Groen): “In andere grootsteden kan het wél, en gebeurt het in overleg en in een positieve sfeer. Groen betreurt dat de beslissing in Antwerpen genomen werd zonder overleg met organisaties en initiatieven die de stad nochtans goed kent. Het stadsbestuur zou net alles op alles moeten zetten om dit mogelijk te maken, mits goede afspraken en het respecteren van veiligheidsmaatregelen.”

Elk jaar worden dagelijks meer dan 1000 kwetsbare gezinnen bedeeld met een iftarmaaltijd, dat zijn in totaal 30.000 maaltijden. Door de coronamaatregelen is het logisch dat grote iftarbijeenkomsten niet kunnen. De organisaties die zulke iftars organiseren, waren zich de afgelopen weken aan het organiseren om toch maaltijden te kunnen aanbieden, binnen de geldende regels.

Borgerhouts schepen Omar Al Jattari (Groen): “Verschillende organisaties zamelden al voor duizenden euro’s geld in, en waren zich aan het voorbereiden om alles vlot en veilig te laten verlopen. Leveren waar mogelijk en haalbaar is, verschillende afhaalpunten en gespreide afhalingen over een ganse avond om de afstandsregels te kunnen respecteren,… Dat de stad dit te laat en eenzijdig beslist, zonder overleg met alle vrijwilligersinitiatieven, getuigt van weinig kennis van zaken en voeling met wat er leeft.”

De Vlaamse overheid adviseert nochtans om iftarmaaltijden toch mogelijk te maken, en raadt lokale besturen zelfs aan om afhaalpunten te organiseren. Antwerpen kiest er voor om dit advies volledig naast zich neer te leggen.

Kastit en Al Jattari besluiten: “Aanschuiven aan een tuincentrum of winkel mag wél, aanschuiven voor een warme maaltijd blijkbaar niet. De stad zou al deze initiatieven net ten volle moeten ondersteunen in plaats van ze eenzijdig te verbieden.”