Groen steunt Vliegerplein in klacht tegen bouwovertreding luchthaven Deurne

08 Juli 2022

Groen steunt Vliegerplein in klacht tegen bouwovertreding luchthaven Deurne

“Dit is onaanvaardbaar. De Vlaamse Overheid moet haar eigen regelgeving en al zeker de Vlaamse decreten toepassen.”

Antwerpen, 8 juli 2022 - Groen Antwerpen, Mortsel en Borsbeek steunen Vliegerplein in hun klacht tegen nieuwe bouwovertredingen op de luchthaven van Deurne. Groen roept lokale besturen op zich aan te sluiten bij die klacht.

In september starten vernieuwingswerken aan de weginfrastructuur van de luchthaven van Deurne. De luchthaven doet dit zonder vergunning omdat ze onder het ‘vrijstellingenbesluit’ valt. Het speurwerk van Vliegerplein toont echter onomwonden aan dat dit niet klopt. Er is wel degelijk een vergunning nodig voor deze werken.

Groen roept de besturen van Antwerpen, Mortsel en Borsbeek op om ook klacht in te dienen tegen deze geplande werken. Ilse van Dienderen, Antwerps gemeenteraadslid: "Het bestuursakkoord van dit stadsbestuur is immers duidelijk: De stad kijkt er op toe dat de exploitatie strikt binnen de huidige milieuvergunningen (...) blijft (resolutie 49). Dat dit bestuur maar eens laat zien dat het menens is."

Ook raadslid Ingrid Pira roept het stadsbestuur van Mortsel op om klacht in te dienen. Schepen Tom Verboven van Borsbeek geeft aan dat de Vlaamse Overheid keer op keer haar eigen regels overtreedt. “Dit is onaanvaardbaar. De Vlaamse Overheid moet haar eigen regelgeving en al zeker de Vlaamse decreten toepassen.”

Volgens Groen hoort een luchthaven niet thuis in een woonwijk. Bovendien is deze luchthaven al jaren onrendabel en overleeft ze niet zonder Vlaamse subsidies. Daartegenover staat dat het een prachtig open ruimtegebied is tussen stad en rand.

Van Dienderen besluit: “Laten we de luchthaven dan ook inrichten als een toegankelijk park, wat de officiële nabestemming is. Corona heeft ons getoond dat toegankelijk groen broodnodig is voor onze gezondheid."