Groen 'tevreden maar waakzaam' over aanvraag luchthaven

18 Januari 2022

Groen 'tevreden maar waakzaam' over aanvraag luchthaven

"Voor ons is het duidelijk: geef deze gigantische open ruimte terug aan de bewoners!”

Groenen van stad en rand blijven ijveren voor andere invulling luchthaventerrein

Antwerpen, 18 januari 2022 – De uitbater van de luchthaven van Deurne heeft besloten om de aanvraag voor een eeuwigdurende vergunning in te trekken. Groen is tevreden met deze eerste stap, maar blijft zeer waakzaam. Gemeenteraadslid Ilse van Dienderen: “De uitbater houdt de eer aan zichzelf. Men besefte dat een eeuwigdurende aanvraag voor een verlieslatende luchthaven in dichtbevolkt gebied met bouwmisdrijven op het terrein, zo goed als onvergunbaar was. Dit is voor de Groenen van Antwerpen, Deurne, Berchem, Mortsel, Borsbeek en Boehout een eerste belangrijke horde, maar de strijd is nog niet gestreden. Deze gigantische open ruimte kan veel beter anders worden ingevuld.”

Naast de Groenen van stad en rand, en negatieve adviezen van de Vlaamse administraties en van de besturen van Morstel en Borsbeek, dienden nog 2600 anderen ook bezwaar in tegen deze aanvraag. Voor Groen waren de belangrijkste bezwaren dat het in tijden van klimaatcrisis ondenkbaar is een overbodige en verlieslatende luchthaven eeuwig te vergunnen. Integendeel, de terreinen moeten worden omgevormd tot publieke groene ruimte voor de Antwerpenaar en bewoners van de omliggende gemeenten. De partij deed ook een oproep om ideeën te verzamelen voor een andere invulling. De resultaten daarvan zie je op www.groenantwerpen.be/deel_je_droom. Ook het burgerplatform het Vliegerplein verzamelt momenteel ‘190 ideeën voor 190 hectare’.

Ilse van Dienderen: “Ik wil iedereen bedanken om deze strijd met ons te voeren. Maar we blijven waakzaam. Ook toekomstige aanvragen zullen we nauwgezet beoordelen. Voor ons is het duidelijk: geef deze gigantische open ruimte terug aan de bewoners!”