Groen verbolgen over dagvaarding Value Trading

24 September 2022

Groen verbolgen over dagvaarding Value Trading

"Dit is pure intimidatie. Burgers hebben het recht tijdens een openbaar onderzoek hun mening te zeggen. Value Trading wil dat recht beknotten en dat hoort niet in een democratie."

Antwerpen, 24 september 2022 - Op dit moment loopt een openbaar onderzoek over de vergunning van goudfabriek Value Trading in de Jacob Jacobstraat in Antwerpen. Voor Groen is het duidelijk: een goudraffinaderij hoort niet thuis in een woonbuurt. Om dat standpunt kracht bij te zetten werkte Groen een flyer uit om buurtbewoners te informeren over het lopende onderzoek. De flyer roept mensen op bezwaar in te dienen en opmerkingen over te maken zodanig dat de vergunningverlenende overheid zich een mening kan vormen en een beslissing kan nemen over de vergunning van het bedrijf.

Die flyer is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij Value Trading. Het bedrijft daagt Groen voor de rechter en eist dwangsommen. Gemeenteraadslid Ilse van Dienderen: "Dat gaat toch wel heel ver, als bedrijven organisaties onder druk zetten om niet langer een mening te mogen verdedigen of een bezorgdheid rond veiligheid en gezondheid te formuleren. We laten ons door het bedrijf niet muilkorven."

Groen zal een schadevergoeding eisen wegens tergend en roekeloos geding en wegens intimidatie van burgers in een openbaar onderzoek. Van Dienderen besluit: "Dit is pure intimidatie. Burgers hebben het recht tijdens een openbaar onderzoek hun mening te zeggen. Value Trading wil dat recht beknotten en dat hoort niet in een democratie."