Groen voert actie voor meer trams

02 November 2022

Groen voert actie voor meer trams

De Lijn beweert al langer dat de keerlus Eksterlaar te gevaarlijk is geworden. Dat nu plots wordt beslist om de lus al vanaf 7 november buiten dienst te stellen vinden wij wel heel kort door de bocht. De onveiligheid wordt aangegrepen om te besparen op de trams"

Om tramchauffeurs te bedanken deelde Groen op woensdag 2 november aan de Keerlus Eksterlaar bloemen en chocolaatjes uit. De partij herhaalt dat het een slecht idee is om te besparen op openbaar vervoer.

Op maandag 7 november wordt de keerlus Eksterlaar in Deurne buiten dienst gesteld. Gevolg: tramlijn 4 (Hoboken-Silsburg) wordt ingekort tot Berchem-station. Het tramaanbod tussen Berchem-station en Eksterlaar halveert. Enkel tram 9 rijdt voortaan door tot Silsburg. Nochtans zitten de trams nu al flink vol. Wie vanuit Deurne-Zuid of de buurt van het Te Boelaarpark wil doorrijden naar de Lange Leemstraat of de Nationale Bank, moet een extra overstap maken.  

"De Lijn beweert al langer dat de keerlus Eksterlaar te gevaarlijk is geworden. Dat nu plots wordt beslist om de lus al vanaf 7 november buiten dienst te stellen vinden wij wel heel kort door de bocht. De onveiligheid wordt aangegrepen om te besparen op de trams", zegt Groen-raadslid Giuliana Chirinos.

Nochtans is er een alternatief. Groen vraagt aan De Lijn om tram 4 te behouden en hem te laten keren aan Silsburg. Tram 9, die in dit plan verlengd wordt tot Silsburg, moet volgens Groen doorrijden tot aan de Park & Ride in Wommelgem. Zo blijft het tramaanbod voor de bewoners van Borgerhout, Berchem en Deurne behouden.