Groen vraagt duidelijkheid voor skiclub Zondal

24 Oktober 2016

Groen vraagt dat schepen van Sport Ludo Van Campenhout snel duidelijkheid schept voor skiclub Zondal in Deurne. Het reageert daarmee op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van de mogelijke komst van een Plopsaqua-complex op de site waar nu de skischans staat.    "Wij zijn bezorgd over de toekomst van skiclub Zondal", legt Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens uit. "Van Campenhout heeft aangekondigd dat er op korte tijd een marktbevraging komt voor een nieuwe invulling van de site aan de Ruggeveldlaan. Deze aankondiging kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de mensen van Zondal. Nochtans telt deze club 650 leden en is ze al 50 jaar een belangrijke waarde in het Antwerpse sportlandschap. Bovendien heeft de club een grote jeugdwerking en begeleidt ze visueel gehandicapte skiërs. Het zou bijzonder jammer zijn, moest dat alles verloren gaan."Groen vraagt daarom dat de stad de concessieovereenkomst met skiclub Zondal verlengt tot er zekerheid is over de nieuwe invulling van de site. "Daarnaast willen we ook dat de marktbevraging alle pistes openlaat voor de site aan de Ruggenveldlaan", zegt Giebens. "Dus naast de komst van een zwembad, ook de mogelijkheid van een skipiste, een ijspiste of een combinatie van deze sportaccommodaties. Als uit het resultaat van de marktbevraging blijkt dat een nieuw zwembad het meest aangewezen is voor deze site, dan pleiten we voor duidelijke overgangsmaatregelen voor skiclub Zondal. Dit in overleg met het bestuur van de club."   

Bij een nieuwe invulling van de site aan de Ruggeveldlaan moeten volgens Groen de sportdoelstellingen voorop staan. "Als er een schaatspiste komt dan moet die ook toegankelijk zijn voor sportclubs, zoals de ijshockeyclub en de kunstschaatsclub", verduidelijkt Giebens. "En als er een nieuw avontuurlijk zwembad komt, dan moet dit ook gebruikt kunnen worden door clubs én voor zwemlessen. Er zijn in stad Antwerpen lange wachtlijsten om zwemlessen te volgen en zijn er te weinig zwembaden voor het schoolzwemmen. Daarom is het essentieel dat de inkomprijzen van zo'n nieuw zwembad democratisch zijn en in overeenstemming worden gebracht met de prijzen van de stedelijke zwembaden."

Giebens benadrukt verder dat de mogelijke komst van een nieuw sportcomplex de verkeersleefbaarheid in de omgeving niet mag verstoren. "Het moet duidelijk zijn voor eventuele private partners dat verplaatsingen met openbaar vervoer en de fiets moeten worden gefaciliteerd en gestimuleerd. We zijn met Groen gekant tegen de komst van een nieuwe megaparking die bezoekers aanzet om met de auto naar Deurne te komen."