Groen vraagt 'Lumumbastraat" in Antwerpen

19 Juni 2018

Groen vraagt 'Lumumbastraat

In een Open Brief vragen Antwerpse burgers en organisaties om een Antwerpse straat tot ‘Lumumbastraat’ te dopen, als teken van erkenning voor de verantwoordelijkheid van ons land in de moord op de voormalige Congolese premier. Groen steunt deze vraag en dient samen met PVDA en SP.a een gezamenlijke motie in op de gemeenteraad.

“Wereldwijd hebben vele landen een Lumumbastraat of –plein. In België blijft dit tot nu toe beperkt tot Charleroi en Brussel. Antwerpen kan niet achterblijven”, zegt Ikrame Kastit (Groen). “Een Lumumbastraat zou staan voor wederzijds begrip, voor de aanwezigheid en het aandeel van een groot deel van onze bevolking, voor de urgente erkenning van het verleden en een hoopvol perspectief voor de toekomst.”

Het aandeel van Congo en de Congolezen in de opbouw van ons land en de grootsheid van Antwerpen is enorm. Daarnaast blijft Antwerpen voor vele Congolezen de plek waar ze voet aan wal hebben gezet, en onze stad speelt een grote rol in de groeiende handelsrelaties met Afrika.

In het stadsbeeld getuigt nog weinig van die relatie. Symbolische verwijzingen kunnen dus getuigen van het bestaansrecht van de Afrikaanse diaspora die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg is van de koloniale verhouding.  Dit zorgt voor een bewuste erkenning van onze geschiedenis. Hierdoor creëren we een verbindende stad waar Antwerpse Congolezen zich thuis kunnen voelen.

Voor vele Congolese Antwerpenaars is Lumumba een internationaal icoon en een geweldloos voorvechter voor gelijkheid tussen mensen en volkeren. Hij staat symbool voor een toenadering tussen België en Congo, tussen Afrika en Europa en tussen het Noorden en het Zuiden.

Kastit: “Wij stellen voor om op zoek te gaan naar een straat waar vele jongeren van Congolese origine zijn opgegroeid. Dat kan gepaard gaan met een dialoog met de Antwerpenaar over ons koloniale verleden.”