Groen vraagt structurele aanpak fietsdiefstal

21 Februari 2023

Groen vraagt structurele aanpak fietsdiefstal

Met Groen Antwerpen feliciteren we vooreerst de Antwerpse politie met het opdoeken van de grootschalige, illegale handel in gestolen fietsen in Berchem. We hopen dat alle gestolen fietsen snel hun weg terugvinden naar de rechtmatige eigenaars. - Fractieleider Ilse Van Dienderen (Groen)

"Veelal werd gespeculeerd dat bij de georganiseerde diefstal van fietsen deze al snel hun weg vonden naar het buitenland." gaat gemeenteraadslid Niel Staes (Groen) verder. "Recente toevallige vondsten door de lokale wijkteams tonen nu aan dat er ook lokaal wordt gestolen én verkocht."

Criminaliteitscijfers voor het voorjaar 2022 tonen aan dat fietsdiefstal het meest gepleegde misdrijf is in Antwerpen. Groen Antwerpen pleit daarom opnieuw voor een meer structurele aanpak van het probleem, van preventie tot repressie.

"Dit mag niet meer aan het toeval over gelaten worden. Naast de waakzaamheid van de lokale wijkteams heeft Antwerpen nood aan een apart team binnen de politie dat voltijds bezig is met het aanpakken en voorkomen van fietsdiefstal." gaat Staes verder. "Dat kan door actief het nieuwe MyBike-systeem uit te rollen, maar ook het inzetten van lokfietsen om lokale depots en handelaars snel op te speuren." 

"Fietsdiefstal treft niet alleen gebruikers in de portemonnee, maar heeft ook een grote impact op hun mobiliteitsgedrag." besluit Staes. "Een georganiseerde aanpak van deze georganiseerde misdaad zou dus niet alleen vruchten afwerpen voor de individuele fietser, maar ook voor de mobiliteit in onze stad."

Cijfers voor de maanden januari t.e.m. juni 2022 m.b.t. alle misdrijven in stad Antwerpen.

BRON: Federale Politie - Directie van de politionele informatie en ICT-middelen - business Beleid en Beheer (BIPOL)