Groen wil ambitieuze renovatiegolf sociale woningen

09 Juli 2024

Groen wil ambitieuze renovatiegolf sociale woningen

Groen reageert geschokt op de schrijnende getuigenissen over de slechte staat van de sociale woningen in de Arenawijk in Deurne. ‘Het sociaal woonbeleid in onze stad faalt. Dat bevestigen deze getuigenissen nog maar eens. Verhalen over schimmel, lekken, afvallende tegels komen met de regelmaat van de klok terug. Dat dit geen alleenstaand geval is, zagen we eerder ook al in wijk de Luchtbal en andere sociale woningen’, hekelt Antwerps lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe. De groenen willen dat het volgende bestuur eindelijk inzet op een sterk renovatieplan.  

Het is voor Groen duidelijk dat er een versnelling hoger moet geschakeld worden met het renoveren van sociale woningen. De huidige getuigenissen zijn geen alleenstaand geval maar tonen nog maar eens hoe erg het gesteld is met het Antwerps sociaal woonbeleid. 

Districtslijsttrekker in Deurne, Karen Maes: “De mensen van de torentjes in de Arenawijk leven al jaren met schimmel met grote gevolgen voor gezondheid. Er wordt terecht geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Arenawijk in Deurne, maar geld voor renovatie van woningen is er niet en mensen blijven leven in mensonwaardige toestanden, dat is onaanvaardbaar. Investeren in de buurt betekent investeren in sport en vrije tijd én in menswaardige woningen.” 
Vanden Berghe vult aan: “We verwachten van schepen Van Doesburg een degelijk onderzoek en grondige actie. Uit de reactie van Woonhaven blijkt dat het probleem structureler is. Wat knip- en plakwerk zal niet voldoende zijn, dit moet dringend en grondig aangepakt worden.”

Gent toont dat het anders kan
Dat sociaal woonbeleid helemaal anders aangepakt kan worden, bewijzen de groenen in Gent. Onder Groen voorzitterschap legt woonmaatschappij Thuispunt daar een investeringsplan van 1,6 miljard tafel op tafel met een plan van aanpak voor de toekomst. In vijf jaar tijd zijn er in Gent 1.100 verouderde sociale woningen gesloopt en 1700 nieuwe sociale woningen afgewerkt, in aanbouw of vergund. Straffe cijfers die de ambitie uitstralen om armoede structureel aan te pakken. 

Vanden Berghe besluit: “Naast deze concrete resultaten is er in Gent onder impuls van de groenen een duidelijke visie en bijhorend plan van aanpak, inclusief renovatiegolf. Voldoende kwalitatieve sociale woningen vormen een sleutel tot de aanpak van armoede en tot meer betaalbare woningen in onze stad. Een volgend Antwerps stadsbestuur weet waar de lat te leggen.”