Maak van Antwerpen de groene hoofdstad van Europa

25 September 2024

Maak van Antwerpen de groene hoofdstad van Europa

Antwerpen heeft nood aan een groot verbindend project én aan een grote verbetering op vlak van luchtkwaliteit, waterkwaliteit en leefkwaliteit van de buurten. Daarom stelt Groen Antwerpen voor om met de stad een duidelijke ambitie naar voren te schuiven: tegen 2031 verkozen te worden tot Europese Groene Hoofdstad.

“Als wij in de meerderheid stappen, dan willen we ervoor zorgen dat Antwerpen zich kandidaat stelt om groene hoofdstad van Europa te worden. Deze kandidatuur kan mensen verenigen rond een duidelijk, enthousiasmerend en verbindend project dat de leefkwaliteit van ons allemaal zal vooruithelpen,” stelt lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe.

Sinds 2010 kent de Europese Unie elk jaar aan één grote stad de titel van Groene Hoofdstad van Europa  toe. Om verkozen te worden tot Groene Hoofdstad wordt een stad beoordeeld op vooruitgang op vlak van lucht, water, groene ruimte, afval, geluid, en klimaatmaatregelen. Bogdan Vanden Berghe: "Grote steden die ons voorgingen zijn onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Oslo en Grenoble. Geen betere stad dan Antwerpen om als eerste Belgische stad deze titel in de wacht te slepen, maar om dat te bereiken moet de stad wel een veel ambitieuzer beleid gaan voeren."

In de volgende bestuursperiode moet Antwerpen grote stappen vooruitzetten zodat onze stad op het einde van de zes jaar de titel kan binnenhalen. Concreet wil dit zeggen dat we in 2028, na de eerste helft van de legislatuur, al genoeg moeten gerealiseerd hebben en in de steigers hebben staan om een sterke kandidatuur in te dienen, en om in 2031 de titel te kunnen dragen. Vanden Berghe: "Het gaat niet om de titel op zich, maar door ons een helder doel voor ogen te stellen kunnen we samen als Antwerpenaren de komende jaren aan het zelfde zeel trekken voor een aangename stad met meer leefkwaliteit voor ons allemaal."

Elke Europese Groene Hoofdstad heeft inspirerende, ambitieuze doelstellingen gezet en initiatieven genomen. Zo slaagde Grenoble er bijvoorbeeld in om haar omvangrijk stedelijk warmtenet voor 80 procent op hernieuwbare energie te laten werken, en streeft de stad naar 100 procent in 2030. Andere steden slaagden er bijvoorbeeld in om meer dan 99 procent van hun afval te laten recycleren, nog dit decennium klimaatneutraal te worden, het aantal fietspaden sterk te laten toenemen of voor elke inwoner binnen de 300 meter een parkje te voorzien.

Vanden Berghe: "Ons groene programma staat vol met plannen die ons de titel van Groene Hoofdstad kunnen doen binnenhalen, op vlak van mobiliteit, groene ruimte, vermindering van afval en aanmoedigen van hernieuwbare energie. Zo denk ik bijvoorbeeld aan onze plannen rond de '15-minutenstad'. Groen wil dat elke Antwerpenaar basisvoorzieningen op maximum 15 minuten stappen van huis heeft: een supermarkt, dokter, sport-, jeugd- en sociale voorzieningen, school, een stadsloket, een bibliotheek. Het principe van de 15-minutenstad moet worden opgenomen bij het uitwerken van nieuwe ruimtelijke plannen voor de stad. Ook willen we met een urgentieplan de gemiddelde snelheid van Antwerpse trams en bussen binnen de 2 jaar verhogen van 16 km/u (13 km/u bovengronds) naar 25 km/u in de spits.  We zullen ook werk maken van ambitieuze energierenovaties van zo veel mogelijk woningen, zodat gezinnen hun energiekost drastisch zien dalen én de uitstoot van onze stad sterk daalt."