Groene Pluim voor Kielse vechter tegen armoede

25 Maart 2014

het konvoorzitter

O Kiel  Ilse van Dienderen, van Groen district Antwerpenveel volk welkom heten voor de uitreiking van de Groene Pluim aan Marie Louise De Croock. Vrienden, familieleden, collega's en mensen van Groen wilden delen in de hulde voor haar strijd tegen armoede. Marie Louise is zelf uit de armoede ontsnapt en zet zich nu als ervaringsdeskundige enthousiast in voor haar lotgenoten.

 

"Toen ik bij Recht-Op binnenkwam liep ik nog gebogen. Ik was verlegen. Ik dacht dat ik niets waard was, want dat had men mij altijd gezegd op school. Door te praten met andere armen en met de begeleiders van Recht-Op begon ik in mezelf te geloven. Recht-Op is echt een vereniging waar armen het woord nemen. Ze geeft je kracht. Ik  kon ben blij dat ik nu iets kan doen voor anderen die het moeilijk hebben", vertelt Marie Louise aan interviewer Hugo van Dienderen.

 

Diane Moras heeft Marie Louise zien groeien

Diane Moras was lang haar collega bij APGA. Dat is het Antwerps Platform Generatiearmen. Zij getuigt hoe ze Marie-Louise zag groeien. Diane richt zich ook tot de Groene mandatarissen:  "Jullie hebben nog heel wat werk. In een warme samenleving moet iedereen toegang krijgen tot een goede school, een woning, gezondheid, cultuur en ontspanning."

 

Mensen ontmoeten en genieten. Dat kan bij Een Paar Apart, een initiatief waarbij twee mensen met een verschillende achtergrond ? rijk en arm? samen naar film of theater gaan.  "Zo gaat een nieuwe wereld voor je open", zegt Marie Louise.

 

"Ik zelf heb nooit iets te kort gehad. Maar mijn ouders zijn de armoede ontvlucht in Marokko." Dat verklaart Imade Annouri, districtsraadslid voor Groen. Zijn job is het om jongeren uit andere culturen de weg naar het hoger onderwijs te doen vinden.

 

Louise is sociale huurder op het Kiel. En ze is actief in PASH, Platform van Antwerpse Sociale Huurders. Louise verdedigt de rechten en de belangen van sociale huurders bij politici in Antwerpen en Brussel. En ze kookt voor haar eenzame buren. "We lachen veel", bevestigen haar vrienden.

 

Districtsschepen Lieve Stallaert en OCMW-raadslid Dirk Avonts overhandigen de GroenePlDirk Avontsuim aan Marie Louise De Croock, die haar lotgenoten helpt in hun strijd tegen armoede.

Namens Groen overhandigden districtsschepen Lieve Stallaert en OCMW-raadslid Dirk Avonts de Groene Pluim aan Marie Louise. "Het is een teken dat we jouw inzet erg waarderen. We hopen dat je je boodschap nog lang zult brengen. Recht uit het hart. En wij, we zullen ons met nog meer overtuiging inzetten voor de rechten van onze armere medeburgers."

Daar moesten we natuurlijk op toosten.

Fractieleidster Anne Poppe en oud-districtsraadslid Gina Verstraeten hadden samen met een pak vrijwilligers voor een heerlijke receptie gezorgd. 

Gina Verstraeten, Anne Poppe en Ilse van Dienderen bereiden de receptie voor

Verslag: Jan Parmentier

Foto's: Anne Poppe, Jan Parmentier en Hugo van Dienderen

 

P.S. Onder leiding van OCMW-raadslid Dirk Avonts, ook hoogleraar huisartsengeneeskunde, heeft Groen een plan uitgewerkt om de armoede uit te roeien. Je kan het plan in bijlage lezen.

BIJLAGEN:
Groen%20wil%20een%20einde%20aan%20de%20armoede%20en%20heeft%20een%20plan.pdf