Groen vraagt schrappen hoofddoekverbod in alle Antwerpse scholen

23 Februari 2018

Groen vraagt schrappen hoofddoekverbod in alle Antwerpse scholen

Groen Antwerpen roept het Antwerpse stadsbestuur en alle onderwijskoepels op om het verbod op het dragen van een hoofddoek te schrappen in alle Antwerpse scholen.

Dit naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank van Tongeren. Die besliste dat elf meisjes uit Maasmechelen toch een hoofddoek mogen dragen op de schoolbanken, ondanks het algemeen hoofddoekenverbod in hun school.

“Het recht op levensbeschouwing moet voor elk  jongere worden gerespecteerd”, aldus de Antwerpse Groen-gemeenteraadsleden Ikrame Kastit en Freya Piryns. “Het dragen van een hoofddoek vormt daar een belangrijk onderdeel in en is voor veel jongeren een uiting van hun identiteit. Het gaat hier om algemene principes van pluralisme en verdraagzaamheid. Die zijn relevant voor jongeren. Het is niet voor niets dat de rechtbank zich in haar uitspraak baseert op de bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

“Antwerpen is een superdiverse stad en de school is een plek waar alle jongeren zich thuis moeten voelen, zichzelf kunnen zijn en waar ze voorbereid worden op een samenleving met verschillende levensbeschouwingen. Het recht op onderwijs moet centraal staan ongeacht of jongeren wel of niet een hoofddoek dragen”, aldus nog Kastit en Piryns.