Katanga Business - mijnbouw in Congo: film + panel + zondagse lunch

26 Januari 2016

Ook in 2016 organiseert Groen District Antwerpen filmlunches. In de gezellige cinemazaal gaat het deze keer over de misbruiken in de mijnbouw in Congo. We tonen de documentaire  gevolgd door een

Klappei Katanga Businesspanelgesprek. Eindigen doen we met een gezamenlijke overheerlijke lunch.

 

Film Katanga Business

 

Katanga Business is een onthullende, wrange en realistische parabel over de globalisering.  

Na Mobutu, roi du Zaïre en Congo River zet Thierry Michel zijn ontdekkingstocht door Afrika verder en brengt hij ons nu naar de provincie Katanga in de Democratische Republiek Congo. In dit nieuwe Eldorado worden de nieuwe economische wereldbetrekkingen uitgetekend, waarbij miljarden dollars op het spel staan. 

Toch leeft het merendeel van de bevolking in de grootste armoede.
Onder de personages tienduizenden creuseurs, ('gravers'), mijnwerkers die op zoek zijn naar de nodige middelen om te overleven door illegaal de concessies van de mijnbouwmultinationals te ontginnen, terwijl de legale arbeiders strijden voor lonen en arbeidsomstandigheden die nauwelijks aanvaardbaar kunnen genoemd worden. 
Een stinkend rijke provinciegouverneur die verafgood wordt door de bevolking, een Belgische werkgever die de echte "Koning van Katanga" is, een Canadese bedrijfsleider die als een soort blanke tovenaar een verouderd industrieel overheidsimperium tracht te redden, een Chinees die het mijncontract van de eeuw komt afsluiten met de Congolese Staat: de personages in de nieuwe film van Thierry Michel creëren de nieuwe strategische allianties van Afrika. 
De lotsbestemmingen van deze personages verweven zich in een tragikomische film op de achtergrond van een economische en sociale oorlog die hier een symbolische en profetische dimensie aanneemt. Op die manier wordt Katanga Business een alles onthullende, wrange en realistische parabel over de globalisering, de verwachtingen die ze met zich meebrengt en haar donkerste keerzijden. 

 

Panelgesprek o.l.v. Bart Staes

 

Na de film volgt een panelgesprek o.l.v. Bart Staes (Europees Parlement) met Stefaan Marysse (emeritus Universiteit Antwerpen, Afrikaspecialist), Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Centraal-Afrika voor Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen) en Charlotte Christiaens (Catapa, vrijwilligersorganisatie die werkt rond mijnbouw).

 

Lunch

 

Broodlunch met heel veel zorg bereid door onze culinaire raadsleden. We bieden een grote variëteit aan beleg en slaatjes aan. Meer dan geschikt voor vegetariërs!

 

Programma

 

  • 10u00: de deuren gaan open
  • 10u30: start van de film
  • 12u00: panelgesprek met Bart Staes, Stefaan Marysse, Nadia Nsayi en Charlotte Christiaens
  • 13u00: Lunch

 

Kostprijs

 

10 € voor film en lunch

 

Inschrijven

 

Laat even weten of je komt, zo weten we voor hoeveel mensen we lunch voorzien: [email protected]