Kielse Vest: Stad blijft bouwblunders opstapelen

10 Maart 2023

District Antwerpen

Kielse Vest: Stad blijft bouwblunders opstapelen

"Het gepruts met bouwprojecten in deze stad wordt stilaan onhoudbaar."

Het stadsbestuur maakte vandaag kenbaar dat het de bouw van een nieuwe brandweerkazerne op de Kielse Vest stopzet ‘door nieuwe inzichten’. Groen-fractieleider Ilse van Dienderen: “Niks nieuws aan die inzichten, gewoon arrogant bestuur dat opnieuw geld uit ramen en deuren heeft gesmeten voor een project dat niet gedragen was door de buurt en waaraan duidelijke juridische risico’s waren verbonden. Het gepruts met bouwprojecten in deze stad wordt stilaan onhoudbaar.”

Groen stelt vast dat er deze legislatuur al voor 36 miljoen euro aan dadingen werd afgesloten omwille van slecht beheer van bouwprojecten. De partij vraagt dan ook een audit om hier paal en perk aan te stellen.

Van in het begin verzetten ook buurtbewoners zich tegen dit project. Er worden bezwaarschriften ingediend op vlak van groen en waterhuishouding. Toch zet het stadsbestuur koppig door. Het parkje wordt gekapt en de waardevolle officierswoningen worden afgebroken. En nu komt men tot ‘nieuwe inzichten’ op vlak van waterproblematiek.

Anne Poppe, Groen-raadslid in district Antwerpen, verzet zich ook van in het begin tegen dit project: “Pure kafka. Van bij de start maken we duidelijk dat dit project een slecht idee was. Het is wraakroepend dat men nu tot diezelfde conclusie komt, maar dat men in tussentijd toch de kaalslag en afbraak van de woningen koppig heeft doorgeduwd.”

Het wordt volgens Groen dringend tijd voor een andere aanpak. Van Dienderen: “Steeds onbebouwde ruimte aansnijden brengt onze stad in de toekomst in de problemen. Wij roepen de stad op om in te zetten op participatie: over de hoofden van de bewoners zaken doordrukken, dat zien we, dat leidt tot problemen.”