Groen dient klacht in tegen Antwerps stadsbestuur wegens schending gedragscode

16 November 2017

Groen dient klacht in tegen Antwerps stadsbestuur wegens schending gedragscode

Groen dient een klacht in bij het integriteitsbureau tegen het Antwerps stadsbestuur. Reden: de dubieuze banden met vastgoedontwikkelaar Land Invest Group.

De klacht komt er na een reportage van nieuwssite Apache waaruit blijkt dat nagenoeg het voltallige Antwerpse schepencollege aanwezig was op een privé-verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal, één van de belangrijkste lobbyisten van Land Invest Group.

Apache toonde vandaag beelden van de aankomst van verschillende leden van het schepencollege op een verjaardagsfeestje van Van Der Paal. Volgens Groen-raadslid Joris Giebens overtreedt het college hiermee de gedragscode die stelt dat collegeleden alle schijn van particuliere begunstiging moeten vermijden.

“De gedragscode bepaalt dat collegeleden er zich bewust van moeten zijn dat het aannemen van uitnodigingen voor bijzondere gebeurtenissen de schijn van partijdigheid kan wekken en zij er alles aan moeten doen om die schijn te voorkomen”, legt Giebens uit. “De aanwezigheid van zowel burgemeester De Wever, schepen Van de Velde, schepen Kennis, schepen Duchateau, schepen Van Peel en schepen Bastiaens op dit privé-feestje druist hier volledig tegenin en toont de nauwe banden tussen het Antwerpse stadbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group."

Land Invest Group kreeg onder meer een vergunning van het huidig stadscollege voor een omstreden vastgoedproject op de Tunnelplaats. Die vergunning ging volgens Giebens volledig in tegen alle wettelijke bepalingen. Land Invest Group heeft ook nog een belangrijk project lopen op de voormalige Slachthuissite, waarbij het in onderhandeling is met onder andere de stad Antwerpen en AG Vespa, over het bekomen van de voor de ontwikkelaar  meest gunstige grondposities. Giebens stelt zich ernstige vragen bij de objectiviteit die het huidig stadsbestuur hanteert bij de toekenning van deze vastgoedprojecten.