Laat Hobokenaren niet langer in de kou staan!

17 Maart 2021

Laat Hobokenaren niet langer in de kou staan!

PANO en KNACK lieten recent een onderzoek uitvoeren van stuifmeel uit een bijenkast vlakbij de fabriek van Umicore in Hoboken. De onderzoekers troffen verbijsterend hoge waarden aan van arseen, lood en cadmium in het stuifmeel. Dit is een bijzonder goede indicator voor de omgevingsvervuiling en de risico’s voor de gezondheid van de mensen die vlakbij de fabriek wonen.

“Deze nieuwe metingen komen bovenop de metingen van de zorgwekkende loodwaarden in het bloed van kinderen in de wijken rond de fabriek”, zegt Imade Annouri, Vlaams parlementslid en Antwerps fractieleider van Groen. “Het is dringend tijd voor actie. We zijn dan ook blij dat de provincie de milieuvoorwaarden voor het bedrijf opnieuw zal bekijken. Dat was al lang onze vraag. Men heeft hiermee veel te lang gewacht en kan nu niet meer doen alsof er niets aan de hand is. Het is nu voor iedereen duidelijk dat de milieuvergunning moet verstrengd worden.”

Umicore deed een voorstel aan bewoners vlakbij de fabriek om hun huis op te kopen. Daarmee richtte het bedrijf zich vooral op gezinnen met kinderen. Sommigen willen daar op ingaan, andere bewoners willen in de wijk blijven wonen. Umicore wil echter die huizen ook afbreken, verminkt zo een beschermde tuinwijk en maakt het voor de resterende bewoners dan dubbel onleefbaar. De stad Antwerpen gaat mee in deze aanpak.

“Mensen hebben het recht om te blijven wonen in de wijk waarmee ze een emotionele binding hebben”, vervolgt Annouri. “Huizen opkopen is je reinste symptoombestrijding. Het is aan de overheid om strikte voorwaarden op te leggen aan het bedrijf en te sanctioneren indien het bedrijf die voorwaarden niet vervult. De stad en het Vlaams gewest mogen niet toestaan dat een deel van de wijk in de feiten onleefbaar wordt gemaakt. We passen voor een sluipend Doel-scenario.”

Nu blijkt dat de vervuiling nog veel omvattender is dan eerst gedacht en ook risico’s inhoudt voor alle leeftijdsgroepen, zijn er geen excuses meer. “Niemand zegt dat het bedrijf weg moet, maar dat er serieuze investeringen nodig zijn om de uitstoot van zware metalen eindelijk onder controle te krijgen, is duidelijk. Zowel de stad, de provincie als minister Zuhal Demir hebben te lang gewacht met ingrijpen en de bewoners in de kou laten staan. Het is nu tijd om klare wijn te schenken en de mensen van Hoboken terug perspectief te bieden”, besluit Annouri.