Groen roept buitenlandse kiezers op om zich te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen

15 Juni 2018

Groen roept buitenlandse kiezers op om zich te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen

Het aantal niet-Belgen dat zich voorlopig geregistreerd heeft om een stem uit te brengen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ligt beduidend lager dan in 2012. Daarom juicht Groen het initiatief van de stad toe om hen een brief te sturen. Groen steunt deze inspanning en lanceert een campagne om deze stemgerechtigde burgers te betrekken bij het beleid.

In 2012 waren er in Vlaanderen 13,89% van de niet-Belgische Europeanen en 10,10 % van de niet-Belgen buiten de EU geregistreerd om te stemmen. Op twee maanden voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen is dit respectievelijk 9,28 % en 4,23 %.
 
Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien: “Dit is zorgwekkend. Wij vinden het belangrijk dat wie zijn of haar stem mag uitbrengen, dat ook doet. Dat is de basis van onze democratie. Het beleid moet iedereen vertegenwoordigen. Zeker in Antwerpen, dat het hoogste aantal nationaliteiten van ons land kent, moeten we allemaal een inspanning doen om die mensen bij het beleid te betrekken.”
 
Groen stelt een aantal opmerkelijke cijfers vast. In Wallonië ligt het aantal EU-burgers dat zich registreerde bijvoorbeeld veel hoger dan in Vlaanderen (22% versus 9%), en in Gent zijn dubbel zoveel niet-Europese kiezers ingeschreven dan in Antwerpen (7,5% versus 3,5%).
 
Naar aanleiding van deze dramatische cijfers, lanceert Groen een campagne. Het maakte een filmpje waarin buitenlandse kiezers in een twintigtal talen worden opgeroepen om zich te registreren. Dat wordt via sociale media verspreid.

Gemeenteraadslid Ikrame Kastit: "We voegen ook de daad bij het woord. We gaan de straat op om mensen te overtuigen om van hun democratische rechten gebruik te maken. Zo zal Groen in Antwerpen alvast van de partij zijn op Borgerrio (23 juni) en Nuff Said (24 juni)."