Los de problemen op in plaats van mensen te schofferen

28 Maart 2014

Groen Antwerpen is verbouwereerd over hoe schepen Ait Daoud omgaat met haar personeel én onze kinderen. Vandaag bracht Gazet Van Antwerpen het verhaal over het tekort aan kinderverzorgsters in de stedelijke kinderdagverblijven. Bevoegd schepen Ait Daoud reageerde op een ongeziene manier: "Als de kinderverzorgsters minder ziek zouden zijn, dan zou er helemaal geen probleem meer zijn. En kinderverzorgsters die hier niet mee kunnen leven, moeten maar van job veranderen."  Freya Piryns, gemeenteraadslid voor Groen, staat versteld: "Ik schrok toen ik deze ochtend de krant las. Schepen Ait Daoud vindt blijkbaar dat zij geen verantwoordelijkheid heeft in het tekort aan kinderverzorgsters in de stedelijke kinderdagverblijven. Ze schoffeert haar personeel alsof zij de schuldigen zijn van het tekort. De schepen gaat te werk als een olifant in een porseleinkast en beseft blijkbaar niet welke schade ze hiermee aanricht. Welke hardwerkende kinderverzorgster in de onderbezette kinderdagverblijven is gediend met een dergelijke sneer van de schepen? In deze situatie van grote tekorten, zou schepen Ait Daoud net een hart onder de riem moeten steken van de kinderverzorgsters in plaats van hen het mes op de keel te zetten."

 

Het lijkt stilaan een beleidsvisie te worden bij de Antwerpse N-VA-schepenen dat personeel niet gewaardeerd, maar geschoffeerd wordt, en dat aanval de beste verdediging is. Een recept voor constructieve dialoog lijkt ons dat alvast niet. Groen vraagt dat dit stadsbestuur haar verantwoordelijkheid neemt in plaats van ze op een dergelijke respectloze manier af te schuiven op anderen.

 

Het tekort is groot. Nu moeten kinderverzorgsters aan de lopende band luiers verversen, kindjes eten geven en ze in bed stoppen. Als dat al kan, want zelfs daarvoor blijkt soms te weinig personeel aanwezig. Aan hun pedagogische opdracht komen ze in vele gevallen niet eens. Welke ouder wil zijn of haar kind aan een fabriek toevertrouwen?

 

Dit is ongezien. Er is een grandioos tekort aan scholen en kinderopvang in deze stad. En nu blijkt ook dat er in de kinderopvang die onze stad zélf aanbiedt niet eens voldoende personeel is om de veiligheid en het welzijn van onze kinderen te garanderen. De zelfstandige kinderopvanginitiatieven kunnen het hoofd niet meer boven water houden omdat het moeilijk is om rendabel te blijven. En de stedelijke kinderopvang boet aan kwaliteit in door de onhoudbare werkdruk.

 

"Blijkbaar wordt het steeds moeilijker voor kinderen om in deze stad waardig op te groeien. Ik word daar triest en bijzonder boos van.", aldus Piryns. Freya Piryns zal maandag in de gemeenteraad bij hoogdringendheid een voorstel doen om de situatie aan te pakken. Groen zal vragen om een verschuiving te doen in de stadsbudgetten, zodat er wél voldoende personeelscapacitiet kan voorzien worden bij de stedelijke kinderopvang. Daarnaast vraagt Groen een actieplan waarin zorg voor het personeel en aandacht voor de pedagogische kwaliteit van de opvanginitiatieven wordt aangepakt.

BIJLAGEN:
20140331%202014_MV_00071%20-%20MV%20Freya%20Piryns%20-%20tekort%20personeel%20stedelijke%20kinderopvang.pdf