Meer dan helft Antwerpse bronbemalingen in overtreding

06 Februari 2025

Meer dan helft Antwerpse bronbemalingen in overtreding

Antwerpen, 6 februari 2025 – Uit het eindrapport van het pilootproject Omgevingshandhaving blijkt dat een aanzienlijk deel van de gecontroleerde bronbemalingen in Antwerpen niet aan de vergunningsvoorwaarden voldoet. Groen Antwerpen roept op tot een structureel beleid met strengere controles en duidelijke verplichtingen rond herinfiltratie en lozingsnormen.

Van de 67 gecontroleerde werven hadden 48 een actieve bronbemalingBij 30 van deze werven werden inbreuken vastgesteld: 10 werven kregen een proces-verbaal voor ernstige milieuovertredingen, terwijl 20 werven een aanmaning ontvingen om in regel te komen. Inbreuken omvatten het ontbreken van een werkende debietmeter, het niet bijhouden van een logboek, het overschrijden van lozingsnormen, of het niet naleven van de vergunningstermijn.

Het rapport toont ook aan dat slechts 13 van de 48 actieve bronbemalingen herinfiltratie toepasten. Dit betekent dat de meerderheid van het opgepompte grondwater nog steeds niet wordt teruggevoerd in de bodem, terwijl droogteproblematiek een groeiend probleem is​. "Herinfiltratie zou de regel moeten zijn, en niet de uitzondering." reageert raadslid Ilse van Dienderen (Groen).

Groen Antwerpen vindt het positief dat het stadsbestuur met dit pilootproject heeft ingezet op omgevingshandhaving, maar ziet tegelijk dat de resultaten aangeven dat er structurele problemen blijven. "Het is zorgwekkend dat bij meer dan de helft van de actieve bronbemalingen tekortkomingen werden vastgesteld," zegt van Dienderen"Droogte en waterbeheer zijn urgente klimaatuitdagingen. De stad moet haar diensten versterken, strengere vergunningsvoorwaarden opleggen en actief op het terrein de bemaling van ons kostbare grondwater handhaven.”

Groen Antwerpen vraagt het stadsbestuur daarom om een vaste jaarlijkse controlecampagne op bronbemalingen, het verplicht stellen van herinfiltratie waar mogelijk en een uitbreiding van de reguliere handhavingscapaciteit. Bij het toekennen van vergunningen wordt nog te vaak afgeweken van adviezen of hogere debieten toegelaten. Ook de suggesties in het rapport over betere regelgeving rond debietmeters en duidelijkere lozingsnormen voor PFAS moeten volgens Groen prioriteit krijgen​.

Het debat over de bemaling van grote werven is niet nieuw in Antwerpen. Recent was er nog commotie over de bemalingsvergunning Ter Rivierenlaan. "Klimaatverandering wacht niet, en een duurzaam waterbeheer zou centraal moeten staan in het beheer van onze openbare ruimte en vergunningenbeleid." besluit van Dienderen.