Meterslang kunstwerk aan metrohalte Opera ter afronding van Paul van Ostaijen-jaar

17 Februari 2023

District Antwerpen

Meterslang kunstwerk aan metrohalte Opera ter afronding van Paul van Ostaijen-jaar

Meterslang kunstwerk aan metrohalte Opera ter afronding van Paul van Ostaijen-jaar.

District Antwerpen ondersteunde vzw de Buren om een aantal kunstwerken rond de Antwerpse dichter en schrijver Paul van Ostaijen in de stad te integreren. In het laatste en vijfde kunstwerk, dat aan metrohalte Opera werd ingehuldigd, verbeeldt illustrator Dieter De Schutter ‘De Aftocht’, het laatste gedicht uit ‘Bezette Stad’. De Schutter begon aan zijn werk ‘Besmette Stad’ tijdens de eerste lockdown in 2020. Het resultaat is een meterslange illustratie waarin hij een stad verbeeldt die steeds in beweging blijft, ook al wordt ze stilgelegd.

Samen met Vlaams-Nederlands Huis de Buren realiseerde district Antwerpen vijf kunstwerken rond de op verschillende locaties in de binnenstad. De werken maken deel uit van de Paul van Ostaijenwandeling. De wandeling loopt langsheen locaties uit de bekende dichtbundel ‘Bezette Stad’. Kunstenaars geven met hun werken een hedendaagse interpretatie van dat meesterwerk.

“Met een literaire wandeling langs iconische locaties en vijf kunstintegraties brengen we een eerbetoon aan Paul van Ostaijen. Hij werd geboren in ons district, zat er op de schoolbanken en startte hier zijn carrière. Hiermee tonen we bewoners en bezoekers belangrijk Antwerps literair erfgoed,” aldus districtsschepen voor Cultuur Femke Meeusen.

De vier eerder gerealiseerde kunstwerken die ook tot de literaire stadswandeling behoren, zijn:

  • Een hedendaagse ‘Zeppelin’ aan het geboortehuis van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat 56. Kunstenaars Hélène Gelèns en Koen Broucke doopten het werk Koortsdroom, 30°36'59.7”NB 114°15’43.9”OL.
  • Boven Boekhandel De Slegte op de Wapper is de bekendste regel ‘Boem Paukeslag… daar ligt alles plat’ van het gedicht ‘Music Hall’ te vinden.
  • Aan Nosestraat 6 hangt het werk ‘Ragtime Nightmare’ van Shamisa Debroey. Het is een affiche die verwijst naar het bombardement op de nabijgelegen Sint-Paulusplaats.
  • Op de zijgevel van het Vleeshuis is ‘Onrust’ van Ward Zwart te vinden. Het kunstwerk kijkt uit op het Jezusbeeld ‘Kristus van de dijk’ dat in verschillende gedichten van van Ostaijen voorkomt.