Minder stenen, meer groen

14 November 2022

Borgerhout

De klimaatverandering zorgt voor hete zomers. Als het regent, regent het fel. Dat geeft wateroverlast. Borgerhout is erg versteend. Stap voor stap, met kleine ingrepen, maken we Borgerhout groener en minder verhard.  

Bij een heraanleg van een straat, komen er standaard extra bomen, geveltuinen en groenslingers bij. Ook de parkeerstroken worden groen. De Ranststraat is de eerste straat waar gras groeit onder de auto’s. Waar het mag van de stad, maken we tuinstraten: de Bloemstraat en de Van Hovestraat, nadien volgen de Vaderlandstraat, de Schildstraat, de Ketsstraat en de Tuinbouwstraat. In de Vosstraat zijn de boomvakken vergroot. 

Samen voor meer groen 

In de Van Leentstraat namen bewoners zelf het initiatief om te ontharden. Het resultaat mag er zijn! We zien nog heel wat quick wins. Als het mobiliteitsbeleid van de stad Antwerpen zou toestaan dat het aantal parkeerplaatsen voor auto’s in straten en pleinen drastisch wordt verminderd, kunnen we binnen de Singel alleen 85 voetbalvelden groene ruimte winnen.

Koelte- en warmteplekken 

Wie het thuis te warm had, kon deze zomer terecht in het districtshuis van Borgerhout. Daar stond gratis water en wifi ter beschikking. In de zomer van 2023 willen we het aantal koelteplekken uitbreiden, bijvoorbeeld in een kerk of theaterzaal. Maar ook tijdens de winter willen we mensen die moeite hebben met de torenhoge energieprijzen, de weg wijzen naar een gratis warmteplek in Borgerhout.

“Borgerhout wordt elke dag groener. In de Van Leentstraat staken de bewoners zelf de handen uit de mouwen”

Marij Preneel / Districtsburgemeester