Nabijheidstoets voor scholen

01 April 2015

Antwerps stadsbestuur bezorgt ouders ontoelaatbare hoeveelheid stress. Groen vraagt nabijheidstoets voor basisscholen in Antwerpen:Groen zal in de eerstkomende gemeenteraad een voorstel neerleggen om na te gaan wat in Antwerpen de gemiddelde afstand is tussen thuis en de basisschool van kinderen, maar vooral ook hoe ver de kinderen die vandaag te horen kregen dat er voor hen geen plaatsje was in een voorkeurschool uiteindelijk zullen moeten gaan?

Vandaag werd immers bekend dat 1500 kinderen in Antwerpen geen plaats hebben in één van de scholen die hun ouders hadden opgegeven als voorkeurschool. 1500 kinderen en hun ouders blijven dus in onzekerheid achter en moeten op zoek naar een andere school. Wanneer hem gevraagd wordt naar een reactie antwoordt de bevoegde schepen voor onderwijs , Claude Marinower, laconiek dat alle kinderen een plaats zullen hebben, maar dat het alleen misschien wat verder van huis zal zijn.

Groen gemeenteraadslid Freya Piryns vraagt zich af of de schepen al eens heeft stilgestaan bij wat dit betekent voor een gezin. Iedereen wil voor zijn kind een kwaliteitsvolle school, maar bijna iedereen wil ook een school dicht bij huis. Het stadsbestuur moet beide garanderen. Wanneer ze dit niet doet bezorgt ze de gezinnen een ontoelaatbare hoeveelheid stress. Stress die komt van de onzekerheid nu, maar ook stress op lange termijn voor de kinderen en hun ouders die in de ochtendrush overdreven verre afstanden moeten gaan afleggen om op school te geraken. Daarom moet er een "nabijheidstoets" komen die specifiek nagaat waar die 1500 kinderen uiteindelijk terecht zullen komen.

 

Freya Piryns

Gemeenteraadslid Antwerpen