Nieuwe Antwerpse bouwcode mist de boot van duurzame transitie

14 Juni 2023

Nieuwe Antwerpse bouwcode mist de boot van duurzame transitie

Dat het stadsbestuur de rode loper uitrolt voor roekeloze bouwboeren, is al langer gekend. Met de nieuwe bouwcode wordt dat bestendigd.

Groen maakt een vernietigende analyse van de nieuwe Antwerpse bouwcode die onlangs werd voorgesteld. Fractieleider Ilse van Dienderen: “Het stadsbestuur zet de deur wagenwijd open voor willekeur en juridische onzekerheid. De stad van de toekomst moet duurzaam gebouwd worden. Hier mist Antwerpen gigantisch hard de boot.”

Dat het stadsbestuur de rode loper uitrolt voor roekeloze bouwboeren, is al langer gekend. Met de nieuwe bouwcode wordt dat bestendigd. Het stadsbestuur schrapt alle mogelijke kwalitatieve afspraken en laat onverwijld afwijkingen toe. Dit stadsbestuur geeft de roekelozen vrij spel, en de goedbedoelende ondernemers juridische onzekerheid. Ontwikkelaars met visie blijven zo in de kou staan. Dat is volgens Groen de wereld op z’n kop.

Voor nieuwbouwprojecten moeten er onverantwoord veel parkeerplaatsen gebouwd worden. Van Dienderen: “Eén derde van de parkeerplaatsen geraken niet verkocht en blijven leegstaan. Dat kost de projectontwikkelaar handenvol geld, dat wordt doorgerekend aan de klant. Zo wordt de prijs van wonen in Antwerpen nodeloos opgedreven. De parkeernorm moet dringend omlaag.”

Op vlak van duurzaamheid mist het stadsbestuur volgens Groen de boot. Rond circulariteit, duurzame renovatie en klimaatbestendigheid is deze bouwcode zwaar ondermaats. Men komt niet verder dan het wit schilderen van daken. Groen mist ambitie rond water, hitte, vergroening en renovatie.

Tot slot acht Groen de kans klein dat de nieuwe bouwcode de juridische toets zal weerstaan. Van Dienderen besluit: “De bouwcode is gebouwd op juridisch drijfzand en zal voor veel onzekerheid zorgen bij opdrachtgevers, ondernemers en investeerders. Wat ons betreft mag men terug naar de tekentafel. Antwerpen heeft nood aan een duurzame en toekomstgerichte bouwcode.”