Oosterweel: 7 jaar lang elke minuut vrachtwagen van en naar Antwerpen door grondverzet

20 Juli 2023

Oosterweel: 7 jaar lang elke minuut vrachtwagen van en naar Antwerpen door grondverzet

Zeven jaar lang elke minuut een vrachtwagen extra op de baan. Bovendien werd op een aantal locaties PFAS aangetroffen boven de waarde voor vrij gebruik.

Groen maakt zich grote zorgen om mobiliteitsimpact en PFAS-problematiek

 

Antwerpen, 19 juli 2023 – Uit cijfers die Groen opvroeg over de impact van het grondverzet op rechteroever in het kader van de Oosterweelwerf, blijkt dat voorzien wordt dat 7,5 miljoen m3 grond wordt afgevoerd naar andere locaties, onder andere de Groeve Donk in Mol en Dessel. Zoals het er nu naar uitziet, zal dit grotendeels via de weg verlopen. Dat is het equivalent van 7 jaar lang elke minuut een vrachtwagen extra op de baan, oftewel bijna een half miljoen vrachtwagens tijdens de werken, alleen maar voor de grondafvoer.

Voorzitter van Groen Antwerpen Bogdan Vanden Berghe: “De mobiliteitsimpact van dit grondverzet is enorm. Dit gaat voor gigantische verkeersoverlast zorgen, en ik denk niet dat mensen zich daar bewust van zijn.”

Bovendien maakt Groen zich grote zorgen om de PFAS-problematiek van deze afgevoerde gronden. Uit de bodemonderzoeken op rechteroever blijkt dat op een aantal locaties PFAS werd aangetrokken boven de waarde voor vrij gebruik. Lokaal werd PFAS aangetroffen in gronden die nu reeds worden geroerd en worden afgevoerd naar verwerkingscentra en tijdelijke opslagplaatsen.

Vanden Berghe: “Het is toch wel heel straf dat men nu al die gronden aan het uitgraven en vervoeren is, terwijl nog niet is vastgelegd wat met er mee moet gebeuren. De gezondheid van de Antwerpenaar moet altijd de eerste prioriteit zijn. Het is de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur om haar inwoners ten minste al te informeren over mogelijke gezondheidsrisico's.”