Ouderverenging Vlinderboom en Groen Borgerhout willen opnieuw verkeerslicht aan Gitschotellei

15 Juni 2015

oktober vorigjaar

Sinds staan de verkeerslichten aan het dubbele kruispunt van de Gitschotellei met de Cruyslei en de Vosstraat op knipperstand. Dat maakt het voor voetgangers en fietsers heel onveilig om over te steken. Er is op de Gitschotellei druk autoverkeer. Dat, in combinatie met de  tramlijnen 4 en 9 maakt het voor fietsers en voetgangers heel gevaarlijk om over te steken. "Op dit moment regeert de wet van de sterkste. Kinderen jonger dan 12 kunnen hier onmogelijk alleen oversteken. Het is wachten op het eerste zware ongeval. Het zebrapad leidt naar een ingang van het Te Boelaarpark waar basisschool De Vlinderboom gevestigd waar 1000 kinderen school lopen. Het is toch onverantwoord dat er daar geen veilige oversteekplaats is?" zegt Omar Al Jattari, voorzitter van de Borgerhoutse districtsraad namens Groen Borgerhout.

Groen Borgerhout voerde vorige week woensdag actie aan de oversteekplaats ter hoogte van het Vosplein. Op anderhalf uur tijd zamelde het 60 handtekeningen in van buurtbewoners. Buurtbewoners gaven aan dat de verkeerslichten slecht waren afgesteld toen het kruispunt net was heraangelegd in de lente van 2015. Omdat de wachttijden voor automobilisten aan de lichten te lang opliepen, zorgde dat voor extra sluipverkeer en overlast in de omliggende woonstraten. "Het klopt dat de lichten niet naar behoren werkten," zegt Al Jattari, "maar de 'oplossing' van schepen voor Mobiliteit van de stad Koen Kennis om de lichten permanent op knipperstand te zetten kan evenmin rekenen op de steun van de buurt. Uit de reacties blijkt dat heel wat buurtbewoners willen dat er dringend iets wordt gedaan aan de onveilige oversteek voor voetgangers en fietsers."

Rebekka Deleu die actief is in de oudervereniging van de stedelijke basisschool De Vlinderboom in het Te Boelaarpark sluit zich aan bij de vraag. "Het is daar op dit moment een absurde en vooral gevaarlijke toestand. Ik zie vaak mensen wachten aan de Gitschotellei om over te steken, omdat ze denken dat het verkeerslicht voor auto's nog op rood springt zodat ze veilig aan de overkant geraken. Ik moet hen dan zeggen dat ze niet langer hoeven te wachten omdat het altijd een knipperlicht blijft. Ik was heel blij met de heraanleg omdat het hier gevaarlijk was, maar sinds de knipperlichten opstaan is het nog gevaarlijker dan vroeger. Er moet onmiddellijk een oversteeklicht komen voor fietsers en voetgangers, want het is een wonder dat er nog geen kind onder een auto of tram terecht gekomen is."

Groen Borgerhout en de ouders van De Vlinderboom eisen daarom dat het stadsbestuur nog deze zomer verkeerslichten met drukknop installeert aan het zebrapad aan de Gitschotellei, zodat auto's en trams moeten stoppen voor overstekende voetgangers en fietsers.

foto: het kruispunt voor de heraanleg, augsutus 2013, google street view