Paasboodschap aan de Antwerpse Groene Senioren

28 Maart 2016

  Waarde vrienden, 

Zoals iedereen ben ik verbijsterd hoe een stelletje fascisten onze democratie proberen te ontwrichten door het doden van onschuldige medeburgers. Onze Eerste Minister en de woordvoerders van onze partij hebben gepast en correct gereageerd. Ik voelde me alvast goed vertegenwoordigd, ook dit is belangrijk.

 

Hoe gaan we om met onze gevoelens als familielid, partijlid en burger van ons land? Solidariteit, verbondenheid en liefde, is inderdaad het enig mogelijke antwoord.

 

Morele en ethische grondwaarden zijn weggeveegd, niet alleen op 22 maart '16 om 7.58:28 uur. Ik voel me daarom ook niet aangesproken door 'onze' Westerse waarden wanneer deze van geen tel zijn voor de vluchtende slachtoffers van dezelfde fascisten in vele landen.

 

We leven in een wereld waar angst een politieke factor is geworden. Wij hebben als Europeanen de gewelddadige terreur in andere landen genegeerd en gedaan alsof we daar niets mee te maken hadden. Deze plotse brutale confrontatie grijpt ons bij de keel. De oorlogsgruwel die momenteel in vele landen woedt, moest vroeg of laat onze huizen bereiken. Ondanks muren en grenzen is er maar één wereld, één mensheid.

 

Toch blijven we met heel wat gemengde gevoelens en vele vragen zitten. Ik hoop dat onze politici zich niet gaan verliezen in casuïstiek en schuldvragen. Het gaat hier niet over geradicaliseerde elementen die inderdaad als slachtvee worden gebruikt. De echte vragen zijn geopolitiek. Wie heeft er belang bij? Wat is hun agenda en wie heeft dit betaald?

 

Ook politiek start de recuperatie. De zogezegde verdedigers van de 'westerse waarden' zijn dezelfde die een push-back beleid voorstaan. De aanslagen in Brussel zullen vanuit dezelfde waarden geargumenteerd worden om te bombarderen en bij uitbreiding meer oorlogswapens aan te kopen. 'Onze' aanpak in Irak en Libië heeft ons blijkbaar niets geleerd. Duizenden mensen zullen weerom slachtoffer worden en enkelen vinden argumenten om zich bij de fascisten aan te sluiten.

 

Oproepen tot solidariteit en verbondenheid is onze opdracht en geen theoretische optie. Vanuit Moslim-middens worden incidenten gemeld. Hoofddoeken worden afgetrokken, mensen beschimpt. Ook dit is het resultaat van politieke posities met schuldvragen.

 

Toch maken concrete mensen en groepen deze solidariteit alle dagen waar. Laat ons samen met hen als individu maar ook politiek de ondersteuning geven waar nodig.

 

Mijn kleinkinderen gaan in de tuin paaseieren rapen. Pasen kan dus zijn verrijzenis-missie waar maken, alvast in mijn familie. Hopelijk ook bij u en bij de slachtoffers in Brussel, Zaventem, Syrië, Libië en Irak.

 

Doe mee. Ons gezamenlijk engagement bij GroenPlus is het recept tegen opkomend cynisme en moedeloosheid.

 

 

 Luc Lamote ,Voorzitter

Antwerpse Groene Senioren

 

VOETNOTEN

https://www.facebook.com/kristofcalvo/videos/481946335349967/

Zie ook onze nieuwjaarsboodschap, strategische nota.