Een effectief sociaal beleid

23 Augustus 2018

Een effectief sociaal beleid

Vandaag lanceert Groen haar plan voor een effectief sociaal beleid in Antwerpen. De partij sloopt de muren tussen welzijn en gezondheidszorg, geeft het middenveld de inspraak en ruimte die het nodig heeft, en laat sociaal werkers opnieuw écht sociaal werk doen. De sleutel tot succes is volgens Groen een heel lokale, wijkgebonden aanpak.

 

“We willen op grote schaal kleinschalig gaan werken”, zegt Ikrame Kastit, gemeenteraadslid voor Groen. “Om zorg toegankelijk te maken, moet ze om de hoek aanwezig zijn. Op een plek die vertrouwd is en waar iedereen zich welkom voelt. Daarom willen we in de volgende legislatuur 14 volwaardige sociale wijkcentra uitbouwen. Bewoners kunnen hier terecht voor ontmoeting, informatie, ondersteuning, zorg en socio-culturele activiteiten.”

Die sociale wijkcentra wil Groen koppelen aan een wijkgezondheidscentrum. Het kunstmatig onderscheid tussen welzijn en gezondheid moet verdwijnen. 

Koen De Vylder, voormalig directeur van CAW Antwerpen en nummer 7 op de stadslijst van Groen vervolgt: “Een effectief sociaal beleid kan alleen werken als het is uitgebouwd in samenspraak met middenveldpartners, zorgvragers en buurtbewoners. De bureaucratische controle van de middenveldpartners maakt plaats voor genoeg tijd voor het echte werk, namelijk begeleiding van mensen. We introduceren nieuwe vormen van zinvolle impactmeting. En het middenveld kan uiteraard haar belangrijke en kritische signaalfunctie behouden. Alle dwangbuizen gaan uit.”

 

Lees hier het volledige plan.