Solidaire buurtwinkel opent de deuren in Ekeren

24 December 2013

Wat deze solidaire buurtwinkel zo speciaal maakt, is de ontmoetingsruimte waar alle mensen uit de buurt welkom zijn, en dat iedereen - rijk en arm - er kan komen winkelen, met aangepaste prijzen. Dat is uniek in Vlaanderen.  Op 21 september opende aan de Kattenberg 54 in Ekeren de eerste solidaire buurtwinkel van Vlaanderen. In deze winkel van het EVA-centrum kan je voeding, verzorgings- en huishoudproducten kopen naast bio- en fairtradeproducten.

 

Waarom een solidaire buurtwinkel? Een tijdje geleden rijpte het idee om ook in Ekeren te starten met een sociale kruidenier. Want veel noodzakelijke producten werden de laatste jaren duurder en dat zorgt voor extra druk op het gezinsbudget, zeker voor mensen die nu al moeilijk rondkomen. In België leeft 15% van de mensen in armoede. In het EVA-centrum worden mensen uit die kansengroep geholpen met voedselpakketten en andere noodhulp. 'Solidariteit.eva' wil mensen met een laag inkomen aan een betaalbare prijs laten winkelen in een omgeving waar ook plaats is voor een kopje koffie of thee, een gezellige babbel of een activiteit.

 

In de solidaire buurtwinkel kan iedereen komen winkelen. Alleen zal niet iedereen hetzelfde betalen. Er zijn twee prijsniveaus. Een lagere prijs voor de mensen die het financieel moeilijk hebben en de gewone, eerlijke marktprijs. Wie van het sociaal tarief kan genieten, wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria.

 

De solidariteit tussen mensen die het moeilijk hebben en mensen met genoeg inkomen uit arbeid of uit een andere bron is belangrijk in het kader van armoedebestrijding. De werking van dit initiatief ligt grotendeels in handen van vrijwilligers. Grote afwezige op de opening van deze eerste solidaire buurtwinkel in Vlaanderen was het Ekers districtsbestuur.