Stad beboet meer, maar krijgt sluikstort niet onder controle.

10 April 2025

Stad beboet meer, maar krijgt sluikstort niet onder controle.

De zogenaamde 'War on Trash' in Antwerpen bereikt een nieuw hoogtepunt, maar zonder zichtbare verbetering op straat. In 2024 stelde de stad maar liefst 2.657 GAS-pv’s op voor sluikstort — het hoogste aantal sinds de start van De Wever I in 2012. Tegelijk stegen de inkomsten uit boetes tot een recordbedrag van €272.469, bijna vier keer zoveel als in 2019.

Toch blijft het probleem toenemen: in 2023 werd 10.431 ton sluikstort opgehaald, een absoluut record. De stadskas vaart er wel bij, maar de straten worden er niet properder van. Dit repressieve beleid oogt goed in de pers en tijdens campagnes, maar pakt de oorzaak van het probleem niet aan.

Sinds 2019 werden camera’s ingevoerd, XL-acties opgezet en pleitte burgemeester De Wever voor boetes tot 1.000 euro. Sluikstort werd jarenlang omschreven als zijn grootste frustratie. Toch groeit het probleem jaar na jaar. Het aantal boetes stijgt fors, de inkomsten stijgen nog sneller, maar het afval in de straten blijft liggen. Dit is geen afvalbeleid, dit is symptoombestrijding – en zelfs dat werkt niet.

De hete aardappel ging jarenlang van schepen Van Doesburg naar haar opvolger Ken Casier, die sinds deze maand verantwoordelijk is voor Stads- en Buurtonderhoud. Als het beleid na zoveel jaren en zoveel middelen nog altijd vastzit, moet de aanpak in vraag worden gesteld. Er is bereidheid nodig om taboes te doorbreken.

Groen kaart ook de politieke keuzes aan. Een voorstel om statiegeld op lachgasflessen in te voeren — zichtbaar aanwezig in het straatbeeld — werd vorig jaar nog weggewuifd. De automatische reflex om te grijpen naar boetes, terwijl preventieve maatregelen die aantoonbaar werken worden geweigerd, is niet ernstig.

Groen Antwerpen pleit voor een fundamenteel andere koers. Geen beleid van camera’s en boetes alleen, maar een aanpak die inzet op afvalpreventie en systeemverandering. Denk aan toegankelijke sorteerinfrastructuur, mobiele recyclagepunten, duidelijke communicatie en buurtgerichte ondersteuning.

Het is perfect mogelijk om sluikstort terug te dringen. Maar dan moet worden afgestapt van louter symptoombestrijding en gekozen worden voor structurele oplossingen die echt werken.

trendssluikstort.png