Stadsbestuur oogst wat het gezaaid heeft

27 Maart 2014

Foorkramers van de Sinksenfoor protesteerden vandaag tegen de verhuis van hun jaarlijkse foor naar Spoor Oost. Groen veroordeelt de geweldadige manier van actie voeren, maar wijst op het lamentabel voortraject van dit dossier. Het stadsbestuur oogst nu wat het gezaaid heeft. foorkramersblokkeerden

De vandaag met hun kermiswagens een deel van de Singel en andere delen van de stad, uit protest tegen de beslissing van het Stadsbestuur om de Sinksenfoor voor 3 jaar op de site Spoor Oost te laten doorgaan. Later ontaarde de actie in ernstige schermutselingen met de politie. Groen distantieert zich van het langdurig vastzetten van pendelaars en stad, en veroordeelt het geweld met klem. Meyrem Almaci, fractieleidster voor Groen in de gemeenteraad stelt: "De mensen die in en uit Antwerpen moesten raken werden vanmorgen en masse slachtoffer van deze actie. Maar wie wil weten hoe dit zo ver is kunnen komen, moet eens kijken naar het voortraject van dit dossier en het absolute gebrek aan wil tot overleg bij het stadsbestuur."

Wat de huidige meerderheid al meer dan een jaar aan het zaaien is, wordt nu geoogst, namelijk tweedracht tussen verschillende groepen in de samenleving. Je kan niet mensen keer op keer met een kluitje in het riet sturen, niet communiceren, slecht communiceren, te laat communiceren, en zelf in achterkamertjes beslissen zonder rekening te houden met andere belangengroepen, en dan verontwaardigd zijn dat die andere vervolgens reageren. Het voorbije anderhalf jaar voerde het college een constante 'verdeel en heers'-strategie, waarbij ze systematisch hun eigen wil doordrukken en constructief overleg geen kans geven. Dan mag je niet verbaasd zijn dat mensen hun toevlucht zoeken tot acties.

Groen veroordeelt de werkwijze van de foorkramers en bedankt UNIZO voor hun rol in het oplossen van de blokkade. Groen hoopt vandaag vooral dat dit niet meer hoeft te gebeuren en dat de meerderheid in de stad deze ervaring aangrijpt om hun beslissingmodel aan te passen.