Stationsbuurt: Ruimtelijk plan op bestelling, met steun van N-VA, Vooruit & Open VLD

04 April 2022

Stationsbuurt: Ruimtelijk plan op bestelling, met steun van N-VA, Vooruit & Open VLD

“Dit plan is opnieuw op maat van de projectontwikkelaar, niet op maat van de buurt”

"Belangen van ontwikkelaar primeren op die van de buurt"

Antwerpen, 4 april 2022 - Ondanks 211 bezwaren werd het RUP Pelikaan nagenoeg ongewijzigd door het college goedgekeurd. Een kaakslag voor de buurt. Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen: "De buurt schreeuwt om meer groen, meer buurtvoorzieningen, betere verkeersveiligheid en betere luchtkwaliteit. Het stadsbestuur geeft hen het tegenovergestelde."

In 2016 is een overeenkomst gesloten met een grote eigenaar van het gebied, projectontwikkelaar Cordeel. Die wenst 75.000m2 kantoor/woonoppervlakte te realiseren. En dat staat voorop in dit RUP. Er komen op vraag van de eigenaar een vierlagige ondergrondse parking, twee hoge (woon)torens (tot 100m), en ook de rest van de site wordt volgebouwd. Pleintjes met hier en daar een boom, die voortdurend in de schaduw liggen, daar moet de stadsbewoner het mee doen. "Hoe dit plan met haar ondergrondse parking, en dus volledige betonnering van de ondergrond, gaat bijdragen aan een klimaatrobuuste stad zoals het college durft te suggereren, is ons een raadsel. Om nog maar te zwijgen over de extra verkeersdruk die dit met zich mee zal brengen", aldus van Dienderen.

Het district Antwerpen gaf in september 2019 al een negatief advies gaf over deze plannen. Toch een zeer belangrijk signaal. Het district moet immers het openbaar domein beheren én zelfs inrichten.

Groen legt zich niet neer bij deze plannen. “Dit plan is opnieuw op maat van de projectontwikkelaar, niet op maat van de buurt”, zegt Ilse van Dienderen. "Uiteraard zullen we op de gemeenteraad tegen stemmen. We roepen iedere partij met een hart voor de buurt en een hart voor de stad op om hetzelfde te doen. Deze plannen zijn opnieuw een voorbeeld van schijnparticipatie. Ondanks de 211 bezwaren wordt er fundamenteel niks gewijzigd in het plan. Luisteren naar de buurt en naar het district, dat is duidelijk niet aan dit stadsbestuur besteed.”