"Tijd om tot een historische consensus te komen"

17 Januari 2017

"Het Oosterweeldossier zit volledig in de modder en de Vlaamse regering draagt daar zelf de verantwoordelijkheid voor", zo reageert Wouter Van Besien (Groen) op de fundamentele kritiek van de auditeurs van de Raad van State. De Groen-fractieleider roept minister Ben Weyts (N-VA) op om zich niet verder vast te rijden in zijn eigen gelijk en dit rapport aan te grijpen om tot een historische consensus te komen.  Het Oosterweeldossier zit muurvast. Van Besien: "Zowel uit de volksbevraging in Zwijndrecht als uit de nakende volksraadpleging in Antwerpen, blijkt duidelijk dat er geen draagvlak is bij de bevolking. Juridisch heeft deze regering fundamentele fouten gemaakt, dat weet ze zelf maar al te goed. Vandaag blijkt dat de alternatieven van de actiegroepen niet volwaardig zijn onderzocht. Dat is zeer kwalijk."

 

Van Besien ziet in het nieuws een historische kans. "We moeten de kritiek van de Raad van State als een hefboom gebruiken om uit het slop te geraken. Minister Weyts heeft twee mogelijkheden:  hij kan zich tonen als straatvechter, proberen de actiegroepen zwart te maken, en te blijven kamperen op het eigen gelijk. Of hij kan boven zichzelf uitstijgen en de volgende dertig dagen gebruiken om tot die verlossende consensus te komen.

 

Volgende elementen zijn daarin volgens Van Besien essentieel. "Snelle maatregelen tegen de files in Antwerpen, met een nadruk op stevige investeringen in het openbaar vervoer.  Een evenwichtig haventracé waar iedereen zich achter kan scharen. En een geloofwaardig, financieel onderbouwd plan voor de overkapping. Als dat lukt, kan het terecht geleverde gevecht tegen de plannen van de BAM afgerond worden en kunnen we eindelijk starten met de realisatie. Groen is alvast 100% bereid om de komende weken voluit mee te werken aan die consensus. Het dossier moet uit de modder."