Tiny Forest op Luchtbal geeft buurt extra zuurstof

21 Februari 2024

District Antwerpen

Tiny Forest op Luchtbal geeft buurt extra zuurstof

In de wijk Luchtbal is er een waardevol stukje natuur bijgekomen in de vorm van een Tiny Forest®. Maar liefst 980 inheemse bomen en struiken veranderen de voormalige samentuin in de Columbiastraat in een bosje van ongeveer 300m². Het zal zorgen voor meer groene ruimte en voor meer contact tussen buurtbewoners, scholen en bezoekers. Een echte meerwaarde voor de buurt dus.

Districtsschepen voor groenvoorziening & parken Tom Van den Borne trok mee aan de kar en plantte mee het bos aan: “Tiny Forests zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en zorgen voor meer biodiversiteit in ons district. Kwalitatieve groene ruimte is  essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mensen. Dergelijke weelderige, biodiverse kleine stukjes wildernis maken de stad bovendien beter bestand tegen de klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert.”

Het bosje dat in Luchtbal werd aangeplant bestaat uit inheemse bomen en struiken: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Door ze extra voedingsstoffen en bescherming te geven, groeien ze sneller en vormen zo een nieuw, waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich thuis kunnen voelen.

De aanplant en het onderhoud gebeuren samen met de lokale scholen BuSO De Ark en Leerexpert Castor, Ligo en de bewonersgroep van de Langblokken.

De naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. De oprichting van het bosje kadert in het initiatief van GoodPlanet Belgium om het unieke Tiny Forest-concept verder uit te rollen in België.

Klik hier voor het volledige persbericht van district Antwerpen.